Fotó: Demokrata/Somfai Sándor

Az ellenzék nem tudott jelentős számú új szavazót megszólítani, egyfajta üvegbúra került föléjük, miközben a kormánypártok több százezer új támogatót szereztek, s a 2010-es rekorderedményt sikerült újra megközelíteniük. Ennek az ellenzéki szempontból kudarcos választásnak nyilván kell hogy személyi konzekvenciái legyenek – mondta a Demokratának adott interjújában Orbán Balázs.A Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet főigazgatója a lapunk szerdai számában megjelent beszélgetésben úgy fogalmazott: az ellenzéki pártokon belül már a következő rövid időszakban is jelentős személyi változásokra számíthatunk, ám az ellenzék működési logikájában és struktúrájában egyelőre nem látszik jelentős átalakulás. Orbán Balázs hozzátette, a választás azt mutatta meg, hogy az ellenzéki oldal „befagyott”.

Felvetésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy akár külföldi háttértámogatással, utcai mozgalmakkal próbálnak új ellenzéket formálni, a Századvég kutatási igazgatója azt mondta, várható az ellenzék radikalizálódása.

– Ha megnézzük a nemzetközi mintázatokat – és a magyar választás a liberális oldal számára hasonló pofonnal ért fel, mint a Brexit-népszavazás vagy Donald Trump elnökké választása –, akkor azt látjuk, hogy mindenhol megjelent a kisebbségben maradt baloldali, progresszív csoportok radikalizálódására vonatkozó törekvés, megerősödött az utcai politizálás. Ez nem összeesküvés-elmélet, hanem a politikában bevett olyan technika, amelyet mostanában a baloldal pontosan ilyen elvesztett választások után, ilyen lélektani helyzetben szokott alkalmazni.

Az interjúban kitérünk arra, hogy a magyar társadalomban mennyire lehet fogadókészség az ilyen utcai mozgalmakra, de szó esik az új kormányzati struktúráról, valamint az előttünk álló brüsszeli csatákról is.

Április 18-i számunk tartalma bővebben itt olvasható.

demokrata.hu