A Sao Paulóban folytatott tárgyalásokon szóba került, hogy a Bajnai-kormány idején a brazil nagyvárosban megszüntetett főkonzulátus helyreállítása révén magyar állami külgazdasági képviseletet hozzunk létre – közölte a Magyar Demokratával Becsey Zsolt. Hozzátette: megkezdik a képviseletről szóló egyeztetéseket a külügyi tárcával. Becsey Zsolt államtitkár nemcsak gazdasági, de nemzetpolitikai szempontból is sikeresnek nevezte latin-amerikai hivatalos látogatást: a kérvényezők első csoportjának átadta a magyar állampolgárságot igazoló okmányokat.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a brazíliai látogatás legfőbb célja a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság első ülésének előkészítése volt, melynek magyar társelnöke Matolcsy György szakminiszter.

A feladat tehát a kétoldalú kereskedelmi, befektetési kapcsolatok elősegítése volt: Argentínában felső szintű gazdasági kormányzati látogatásra 1999 óta ugyanis nem került sor magyar részről. Becsey Zsolt jelentős sikerként könyvelte el, hogy – partnerminisztériumi tárgyalásai eredményeképpen – a kereskedelemösztönzésre épülő magyar-argentin gazdasági együttműködési megállapodást várhatóan már az ősszel aláírhatják a felek. A készülő új külgazdasági stratégia is kiemelt fontos területként kezeli a feltörekvő gazdaságokkal folytatott gazdasági kapcsolatok fejlesztését – közölte Becsey Zsolt.

São Paulóban és Buenos Airesben az Orbán-kabinet képviselőjeként a magyar állampolgárságot kérvényezőknek átadta a honosítási okmányokat, akik ott elsőként, ünnepélyes ceremónia keretében tették le az állampolgársági esküt. Az államtitkár tapasztalata szerint egyre többen kívánnak élni a kettős állampolgárságról szóló törvény adta lehetőségekkel. A magyar küldöttség részt vett az uruguayi Magyar Otthon 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is, s helyi magyar üzletemberekkel a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről folytatott megbeszéléseket.

Becsey Zsolt lapunknak kifejtette: reagálnunk kell Brazília és Argentína rendkívül gyors gazdasági fejlődésére, ezért idejében megkezdtük a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázását. A két ország területén nagyszámú magyar közösség él, melynek számos tagja az üzleti életben is aktív szerepet vállal, ezért részvételükkel betörhetünk ezekre a piacokra.

Vass Krisztián