Fotó: Zsolt Biczo/Shutterstock.com
Hirdetés

A súlyos csapadékhiány, mindehhez pedig az átlagosnál magasabb hőmérséklet bőven elég volt ahhoz, hogy a Velencei-tó vízhiánya tavaly nyárra olyan mértékű legyen, hogy tó sportolásra gyakorlatilag alkalmatlanná váljon. Bár a „mély víz”-re figyelmeztető tábla maradt, nemhogy mély nem volt sehol, de szinte víz is alig akadt a medrében. Helyenként csontszáraz foltok, víz nélkül maradt csónakkikötők, szinte holdbéli táj fogadta a part látogatóit.

Sokan már a vészharangot kongatták, a tó kiszáradását vizionálták. Ami egyébként százévenként elő is fordul. Merthogy átlagos mélysége alig másfél méter, így a vízszintje nagyon gyorsan képes reagálni az aktuális időjárásra. Nem mellesleg pedig szikes tó, amely amúgy is hajlamos a kiszáradásra. A csapadék nélküli, már-már trópusian meleg időjárással párhuzamosan ráadásul tömeges halpusztulás is jelentkezett, amelynek hátterében a vízhiány következtében fellépő oxigénhiány, illetve később egy harcsákra veszélyes fajspecifikus harcsavírus aktiválódása állt.

Bár a múlt év valóban súlyosan aszályos volt, a szakemberek szerint ez ugyanakkor mégsem tekinthető rendkívüli méretűnek, hiszen hasonló súlyosságú aszályok 20-50 évente bekövetkeznek Magyarországon. A XX. században például 1930 és 2000 között 33 csapadékhiányos évet regisztráltak, amelyek közül az 1935-ös, az 1952-es és az 1990-es volt a legsúlyosabb.

– Általánosságban elmondható, hogy 2022-ben nagy tavainkat, azaz a Balatont, a Velencei- és a Fertő-tavat a halmozódó csapadékhiány és az átlagosnál melegebb időjárás következtében vízhiányos állapot jellemezte – foglalja össze az elmúlt évet Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Korábban írtuk

Bár a Balaton és a Velencei-tó vízgyűjtő területére szeptemberben, novemberben és decemberben a viszonyítási, azaz az 1991 és 2020 közötti időszak havi átlagértékeinél több csapadék hullott, ez a többlet nem kompenzálta, csupán mérsékelte a megelőző hónapok vízhiányát. Ugyanakkor a múlt év utolsó napjára mind a három tó vízállása emelkedett, ami különösen a Velencei-tó esetében volt fontos, hiszen tavaly szeptember 19-ére a maga 53 centiméterével új negatív rekordot ért el.

A január első napjaiban érkező jelentős csapadék további bizakodásra adhat okot. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a Balaton vízgyűjtő területén január 1. és 10. között 32,3 milliméter csapadékot mértek, ami a sokéves januá­ri átlag 101 százaléka. Hasonló jó hírrel szolgáltak a Velencei-tó vízgyűjtő területéről is, ahová ugyanebben az időszakban 53,5 mm eső esett, ami a sokéves januári átlag 178 százalékának felel meg. Ezzel szemben a Fertő-tó környékére január elején csupán 7,5 milliméter csapadék jutott, ami a sokéves januári átlag mindössze 27 százaléka.

– Nagy tavaink vízháztartási helyzete az elmúlt két év halmozódó csapadékhiánya miatt jelenleg is kedvezőtlen, és a múlt év második félévében lehullott csapadék csupán mérsékelni tudta a vízhiányt. Az elmúlt napok csapadékos időjárása növelte ugyan a vízmérleg bevételi oldalát, ahhoz azonban, hogy a helyzet javuljon, további jelentős esőre vagy hóra volna szükség – mondja a szóvivő.

Erre talán meg is van minden esély, hiszen a középtávú meteorológiai előrejelzések alapján a január jelentősen csapadékosabbnak ígérkezik az átlagosnál. Vagyis bizakodhatunk, hogy az idei nyáron újra zavartalanul lehet majd fürdeni a Velencei-tóban, és a kedvező vízállásnak köszönhetően helyreáll a tó ökológiai egyensúlya is.