A vádirat szerint a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás Zuschlag irányításával folyt 2000–2006 között.

Tucatnál több fiktív egyesületet hoztak létre, hogy különböző pályázatokon induljanak, illetve több alkalommal be sem jegyzett szervezetek nevében pályáztak főleg az ifjúsági és sporttárcánál, a Fővárosi Önkormányzatnál és a Mobilitas Országos Ifjúsági Szolgálatnál. A vádirat szerint ez utóbbinál még az uniós csatlakozásunk előtt pályázott EU-s pénzre a Hoppá Egyesület, amelyet korábban Zuschlag, majd Katus vezetett.

Uniós pénzekhez is könnyedén jutottak! Az EU 2000ben indította el az „Ifjúság” közösségi cselekvési programot, és 2000–2006-ra 520 millió eurót irányzott elő az európai fiatalok együttműködésére. Ebből a Hoppá Egyesület mindössze 4000 euróra vetett szemet. A Mobilitas 2003. december 23-án kötött szerződést a Hoppá Egyesülettel a 4000 eurós támogatásról, amelyből aztán csak 3000 eurót (akkori áron 762 ezer Ft) utaltak át az egyesület számlájára, mivel a Hoppá nem készített megfelelő költségvetési beszámolót. A vád szerint Katus a támogatást készpénzben felvette, majd a Zuschlag által meghatározott, ám pontosan meg nem állapítható célra fordította.

A két vádlott egyébként csak ezért a vádpontért 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, ám egyelőre a tárgyalás kezdete sem ismert. Az a Fodor Endre bíró tárgyalja majd az ügyet, aki korábban a kecskeméti maffiaperben is ítélkezett. Zuschlag és Katus a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP-frakciójának tagjai voltak, Zuschlag éppen csütörtökig május 29-i hatállyal írásban lemondott mandátumáról.

(Blikk, DunaTv)