A magyar kormány nem tudja támogatni a kontinensek közötti népességcserét, ezért szavazott nemmel az ENSZ migrációs paktumára – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus szerint az ENSZ ajánlása hivatkozási alap lesz a bevándorlást támogató európai országok számára.

Menczer Tamás kiemelte: Szijjártó Péter volt az egyetlen külügyminiszter, aki a globális migrációs csomagnak a tárgyalási fordulóin részt vett világszinten. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a csomag a kibocsátó országok érdekeit veszi figyelembe, az európai országok és emberek érdekeit azonban nem; ezért is nevezhető joggal Európa elárulásának is.
 
„A magyar álláspont az, hogy az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani. Ezzel szemben van egy brüsszeli álláspont, és van az ENSZ-ben is egy álláspont, amely arról szól, hogy a migrációt meg kell szervezni” – mondta ezzel kapcsolatban.

Szerinte a csomag be fog épülni a nemzetközi jogalkotásba, és hivatkozási alapként fog szolgálni. 

Az államtitkár hangsúlyozta: jól látható, hogy Európában párhuzamos társadalmak alakulnak ki, az elmúlt három és fél évben pedig több mint 330-an vesztették életüket bevándorlási hátterű emberek által elkövetett terrorcselekményekben. Szerinte a csomag készítői azt a migrációs politikát akarják megvalósítani, ami Európában már megbukott.

Hozzátette: a dokumentum szerint a migráció alapvető emberi jog, ez azonban nem így van.

„Alapvető emberi jog viszont, hogy az európai emberek biztonságban élhessenek a saját hazájukban” – hangsúlyozta.