Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének ünnepélyes átvétele során tartott beszédet a Parlamentben, amelyben először a belga elnökségnek mondott köszönetet, amelytől Magyarország a mai nappal átvette a hat hónapra szóló megbízatást. Megjegyezte: a leköszönő elnökségnek rendkívüli világgazdasági válság idején kellett helytállnia. Belgium azonban képes volt kiutat mutatni. Fenntartotta a tagállamok elkötelezettségét az európai integráció mélyítésében, valamint bővítésében. A belga elnökségnek köszönhetően él a remény, hogy Horvátország hamarosan az Unió tagja lehet, illetve Románia és Bulgária csatlakozhat a schengeni övezethez. Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok is támogatják ezeket a célokat.

Mint fogalmazott, hazánk „komoly örökséget” vesz át. Vannak jó ügyek, amelyeket folytatni kell, de vannak vitás kérdések is. A válság bebizonyította, hogy a világ gyökeresen változik, és Európa csak akkor maradhat versenyben, ha erre „mély megújulással” tud válaszolni. Orbán Viktor úgy látja, Magyarország maga is a megújulás időszakát éli. A magyarok 2011-re, mint a megújulás évére tekintenek, most dől el, milyen lesz a következő tíz évünk.

Az országot ugyanaz a válság érte, mint Európát, azonban hazánk felkészületlen és kiszolgáltatott volt a hatalmas államadósságot felhalmozó politika miatt. Orbán Viktor hozzátette, még sok feladat áll előttünk, de a soha nem látott összefogás különös energiákat szabadított fel. „Ma miénk Európa egyik legrendezettebb államháztartása, az államadósságot csökkentjük, és készen állunk arra, hogy egy év alatt Magyarországot teljesen újjászervezzük” – fogalmazott. A magyarok megértették, ha versenyben akarnak maradni, nem élhetnek tovább úgy, ahogy eddig. A miniszterelnök véleménye szerint ezt az elszántságot, energiát és hitet ajánljuk most fel az Európai Uniónak.

Európa polgárai nem színes víziókat, mesés utópiákat várnak tőlünk – mondta Orbán Viktor –, hanem konkrét, kézzel fogható eredményeket. A legfőbb feladat, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak, és erőssé tegyük Európát.

Orbán Viktor úgy látja, minden okunk megvan a derűlátásra. Az európai szellem képes volt térdre kényszeríteni a kommunizmust, újraegyesíteni a kontinenst, megalkotni egy új európai és világpénzt, valamint képes volt kiépíteni egy egységes gazdasági térséget. Meggyőződése szerint ez a jövő útja. Európának ismét azokat az értékeket kell felmutatnia, amelyek kontinensünket a civilizáció bölcsőjévé tették. „Csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak: Európa megújulása” – fogalmazott a miniszterelnök.

(Forrás: orbanviktor.hu)