Európa-nap 2011 – Természetesen együtt! címmel hetedhét országra szóló egész napos élő műsorral jelentkezik május 8-án 10-től 18 óráig a Duna Televízió. 1985 óta ünnepeljük a jeles napot, olyan fesztiválokkal és rendezvényekkel szerte a kontinensen, melyek Európát közelebb viszik a polgárokhoz, az Unió népeit pedig egymáshoz. A Duna Tv műsorvezetői Sepsiszentgyörgyről, Magyarkanizsáról, Eszékről, Lendváról, Alsó- és Felsőőrről, Párkányból, Nagyszőlősről és a budapesti stúdióból jelentkeznek, ízelítőt adva a programokból és bemutatva a városok életét, az együttélés hétköznapjait.

Az Európa Napot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Hungarofest és a Duna Televízió közösen szervezi. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke.

„Ha csak arról lenne szó, hogy a magyar televíziózás egyik kuriózuma nyolc helyszínt összekapcsolni teljes értékű közvetítéssel, tehát sok kamerával, nagy stábbal, már az is megérne egy misét” – mondta Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatója. „De május 8-án, amikor a világháború végére emlékezünk, s egyúttal a békés, együttműködő Európát ünnepeljük, és a Duna Televízió stúdióján kívüli másik hét helyszín éppen a hét szomszédos ország, azaz hét elcsatolt magyar térség egy-egy települése. Szerencsére a politikai határok egyre kevésbé akadályozzák a magyar nemzet vérkeringését: én ezért örülök külön is ennek a napnak. És nemcsak bejelentkezés, hanem valódi, a helyi magyar értékekre súlyt helyező műsorszolgáltatás is a dolgunk az egész napos műsorfolyamban – és persze, szeretettel üdvözöljük a stúdióban házigazdáskodó Süveges Gergőt is az összmagyar kultúra vizeit hajózó Duna fedélzetén”- fejezte be Ókovács Szilveszter.

A „Természetesen együtt!” szlogen jól szimbolizálja az esemény filozófiáját; hogy természetesen együtt ünnepeljük az Európai Unió napját a szomszédos országokkal, az ott élőkkel, hiszen mindannyian Európa része vagyunk. A Duna Televízión keresztül egy 8 órás műsorfolyammal, a jelképes híddal összekapcsolják a hét ország hét városát. Ezzel szimbolikusan „megelőlegezik„ a tagságot Horvátországnak, Szerbiának és Ukrajnának is. Ugyanakkor fontosnak tartják minden országban rámutatni a békés együttélés fontosságára, hogy igenis természetesen együtt tudnak élni a magyarok a horvátokkal, osztrákokkal, románokkal, szerbekkel éppúgy, mint a szlovákokkal, szlovénekkel, vagy az ukránokkal.

Május 8-án 10 és 18 óra között a hét szomszédos ország hét városából, valamint a budapesti stúdióból jelentkeznek a műsorvezetők, ahol egész napos kulturális, gasztronómiai és sporteseményekkel várják az érdeklődőket. A helyszíneken bemutatkoznak a települések, régiók művészei a hagyományőrzőktől a képzőművészeken át a népszerű könnyűzenei sztárokig. A Duna Televízióban a nap folyamán többször kapcsolják élőben Sepsiszentgyörgyöt, Magyarkanizsát, Eszéket, Lendvát, Alsó- és Felsőőrt, Párkányt és Nagyszőlőst. Budapestről Varga Edit és Süveges Gergő, a szerbiai Magyarkanizsáról Teszári Nóra, a horvátországi Eszékről Szántó Georgina, a szlovéniai Lendváról Morvai Noémi, az ausztriai Alsó- és Felsőőrről Apáti-Tóth Kata, a szlovákiai Párkányról Ciprusz Éva, az ukrajnai Nagyszőlősről Banner Géza, a romániai Sepsiszentgyörgyről pedig Száva Enikő jelentkezik.

A nap folyamán ízelítőt adnak a programokból és bemutatják a városok életét, az együttélés hétköznapjait. Sepsiszentgyörgyön például épp a Szent György Napok zárónapja lesz, ahol a Háromszék Táncegyüttessel is találkozhatnak. Eszéken nosztalgiavillamoson érkezik majd az asszonykórus, Alsóőrön pedig szoboravató ünnepségbe kapcsolódunk be. Nagyszőlősön megnézhetjük a termet, ahol Bartók Béla – még gyermekként – adott először koncertet, és lesz látványos lovasíjász bemutató is. Lendván megtudjuk, mi köze a városhoz Zala György szobrászművésznek és mi a Hadik Vére. Magyarkanizsán kiderül, mi és mire jó a vajalja. A termálfürdője miatt közkedvelt Párkányban pedig lesz hídfutás, és a számos színes programsorozat záró rendezvényeként az Európa-hírű Ghymes együttes ad lemezbemutató koncertet.

Tartsanak a Duna Televízióval május 8-án!