Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 4,0 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány; az Eurostat által közölt, magyarországi 1,9 százalékos hiányadat kedvezőbb az előzetesen bejelentett 2,1 százaléknál, és a hetedik legjobb az unióban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala által közzétett számokból.

A magyar államadósság így a GDP 79,2 százalékán állt 2012 végén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 81,4 százaléknál. A magyar adósságszint a 11. legmagasabb a 27-tagú Európai Unióban. Az unió egészében 85,3 százalékon állt tavaly a GDP-arányos adósságmutató, magasabban a 2011. év végi 82,5 százaléknál.

Az euróövezetben tavaly a megelőző évi 4,2 százalékról 3,7 százalékra csökkent az átlagos hiányszint, míg az adósságráta 87,3 százalékról 90,6 százalékra nőtt.

A KSH korábban arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásában figyelembe vett módszertan szerint 2,0 százalék, míg az uniós ESA-módszertan szerint 2,1 százalék volt 2012-ben a magyar államháztartás hiánya.

Az Eurostat hétfői közlése szerint 531,6 milliárd forintos 2012. évi magyar hiánnyal számolt, ami alacsonyabb a KSH által korábban közölt, 566,7 milliárd forintos, a túlzottdeficit-eljárásban figyelembe vett hiányánál és az 593,4 milliárd forintos ESA-hiánynál. Utóbbi két statisztika számítási módja abban tér el, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében másképp értékelnek egyes pénzpiaci eszközöket.

Az Eurostat és a KSH egyaránt 28 276 milliárd forintos GDP-vel számította ki a hiányadatokat.

Az Eurostat közlése szerint a legmagasabb GDP-arányos hiány Spanyolországban (10,6 százalék) és Görögországban (10,0) volt, míg a legalacsonyabb Észtországban (0,3 százalék) és Svédországban (0,5 százalék). Németország 0,2 százalékos többlettel zárt. A magyar hiányadat – Finnországéval holtversenyben – a hetedik legjobb az unióban. Az adósság Görögországban (156,9 százalék) és Olaszországban (127,0 százalék) volt a legmagasabb, míg Észtországban (10,1 százalék) és Bulgáriában (18,5 százalék) a legalacsonyabb.

Az Európai Unió egészében 17 tagállamnak volt magasabb tavaly az államháztartási hiánya az előírt 3 százaléknál. Tizenhárom ország javított, tizenegy pedig rontott hiányszámán 2011-hez képest.

Az adósságráta – amelynek inkább tendenciáját, semmint tényleges szintjét veszi figyelembe az Európai Unió a túlzottdeficit-eljárásban – 14 tagállamban, köztük Magyarországon volt 60 százalék feletti 2012 végén. Hat tagállamban – köztük Magyarországon – csökkent az adósság rátája, míg 21-ben emelkedett.

Az unió egészében a kormányzati kiadások a GDP 49,4 százalékát, a bevételek pedig annak 45,4 százalékát tették ki 2012-ben. Mindkét mutató értéke nőtt 2011-hez képest.

Magyarországon a kormányzat kiadásai a GDP 48,5 százalékát tették ki, kevesebbet a 2011. évi 49,6 százaléknál és az azt megelőző 49,8 százaléknál. A bevételek a 2010. évi 45,4 százalékhoz képest 46,5 százalékra nőttek. 2011-ben a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami kasszába irányításának hatására 53,8 százalékos GDP-arányos állami bevétel volt.

NGM: az uniós hiányadat megerősíti, hogy Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól

Az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn ismertetett, az előző évi államháztartási hiányra vonatkozó adat újabb megerősítése annak, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az NGM szerint „a kormány rengeteget tett azért, hogy fenntartható módon csökkentse az adósságát és rendbe tegye Magyarország költségvetését”. Egyben hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett „és ezt alátámasztják a most publikált nemzetközi adatok is, mivel Magyarország azon hat tagállam egyike, ahol csökkent az adósság ráta”.

A gazdasági tárca emlékeztetett: az Eurostat hétfőn ismertetett adatai szerint Magyarország GDP arányos költségvetési hiánya – Finnországéval holtversenyben – „a hetedik legjobb az unióban, messze felülmúlva az Európai Unió átlagát”.

Az NGM rámutat: az unió egészében 17 tagállamnak volt magasabb tavaly az államháztartási hiánya az előírt 3 százaléknál.

Az Európai Bizottság május 3-án teszi közzé a tagállamokra vonatkozó, legfrissebb gazdasági előrejelzését. A bizottság ennek ismeretében tesz javaslatot május 29-én az uniós túlzottdeficit-eljárás kapcsán a tagállami eljárások megszüntetésére, fenntartására, vagy új szakaszba léptetésére.

Az Európai Bizottság javaslatáról az uniós pénzügyminiszterek EcoFin tanácsa június 21-i ülésén dönthet.

Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az eljárás alól való kikerülés elengedhetetlen feltétele, hogy a tagállam megbízhatóan igazolja, hogy fenntartható módon, azaz két évre előre képes az uniós célnak számító 3 százalék alatt tartani GDP-arányos államháztartási hiányát.

(MTI)