Május 29-én egy éve kezdte meg a munkáját a második Orbán-kormány. A miniszterelnök kedden a Gazdasági fordulat című konferencián értékelte a Nemzeti Ügyek Kormányának egy éves tevékenységét a Millenáris Teátrumban.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében elmondta: az egy évvel ezelőtt megkötött szövetség arra jött létre, hogy megfordítsa Magyarország sorsát. Erre azért volt szükség, mert a magyaroknak elegük lett abból, hogy tisztességes munkából nem lehet megélni, hogy azok jutnak előbbre, akik a kiskapukat használják. Nem akartak belenyugodni – folytatta -, hogy Magyarország nem lehet erős és, hogy a gyermekeink elmenekülnek itthonról. Ezért határozott úgy az ország, hogy a kétharmados forradalommal megújítja Magyarországot.

Soha nem tapasztaltuk azt – folytatta -, hogy egy választás után egy évvel is olyan összefogás legyen, mint amilyen most uralkodik az országban. Rámutatott: az ország mindig hagyta befolyásolni magát, a kihívásokat azonban a magunk módján kell megoldanunk még akkor is, ha másoknak ez nem tetszik. Eljött az ideje hogy kiálljunk magunkért – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Máris óriási eredményt értünk el azzal, hogy kiálltunk magunkért. Bevezettük a bankadót, sikerült leválnunk az IMF-ről, vállaltuk a kettős állampolgárság bevezetését, a politikai osztály megfelezése már törvénybe foglalt tény. A radikális adócsökkentéssel az ország visszatért a versenyképes gazdaságok közé, elindult az Új Széchenyi Terv, megalkottuk az adósmentő csomagot és egy olyan új Alaptörvényt, amely képes megvédeni Magyarországot. Azt tettük amit kell – jelentette ki a miniszterelnök.

Mélyről indultunk el fölfelé, hosszú és fáradságos út áll még előttünk. Távol vagyunk még közös célunk, az erős Magyarország megvalósulásától, de fokról fokra, napról napra kapaszkodunk fölfelé. Közösen elért eredményeink biztatóak és reménykeltőek, ez látszik abból is, hogy egyre növekvő elismeréssel figyeli azokat a világ.

Sikeresen kezdtük meg a kitörést a gazdasági csapdából, amelyet az elmúlt nyolc év állított, ám még mindig háborúban állunk az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, amelyeket le kell győznünk vagy ők győznek le minket. Ezt a háborút csak akkor nyerhetjük meg, ha megújítjuk és átszervezzük Magyarországot és saját életünket is. Orbán Viktor kijelentette: megérti azokat, akik azért harcolnak hogy ne kelljen változtatni az eddigi életünkön, de nem fizethetünk nyugdíjat, segélyt életerős férfiaknak, amikor temérdek munka van az országban.

A miniszterelnök kifejtette azt is, az új gazdaságban a növekedés és a munka hoz pénzügyi egyensúlyt. Ennek köszönhetőek a már látható eredmények: növekedésnek indult a nemzeti össztermék, sikeresen csökkentettük az adósságot és a munkanélküliséget, jövőre pedig már a fogyasztás is nőni fog. Hozzátette: rendbe tesszük a költségvetést, az adórendszeren és a Széchenyi Terven keresztül jelentős forrásokat juttatunk a vállalkozásoknak is.

Orbán Viktor a Kormány előtt álló feladatokról elmondta: az oktatás, szakképzés és az innováció területén gyorsítani kell, a szociális konzultáció lezárultával pedig – ezek szellemében – elő kell készíteni az őszi törvénykezést. A miniszterelnök a Kormány számára a szerénységet, a szolgálatot és gyémánt keménységű eltökéltséget állította követendő értékként.

(Forrás: kormany.hu)