A 75. – jubileumi – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) ötnapos rendezvényét értékelve vidékfejlesztési tárca vezetője felidézte Orbán Viktor miniszterelnöknek a megnyitón elhangzott megállapítását, miszerint: „ Magyarország agrárország”. A miniszter szerint ezt alátámasztja a nagy érdeklődés az OMÉK iránt, amely mind a vidéken élők, mind pedig a városlakók részéről megnyilvánult.

A kiállításon több mint 500 cég mutatta be áruit, szolgáltatásait, mindezt öt nap alatt mintegy 90 ezer érdeklődőt vonzott. A látogatók megnézhettek mintegy ezer őshonos magyar állatot, számos mezőgépipari újdonságot, szakmai előadásokat hallgathattak meg a tejtermeléstől a sertéstenyésztés szakmai kérdésein át a halászatig.

Az OMÉK miniszteri különdíját Szpisják Imre (Kenderes) nagy súlyú ISV Pannonhibrid hízójával, valamint a Bábolna Hús (Debreczeni Tibor vállalkozó) hagyományos sonka termékével nyerte el. Az OMÉK közönségdíját pedig a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. kapta.

Ezt követően Fazekas Sándor a Kincsem Parkban két galopp futam, az OMÉK Szent László Díj – a kétéves reménységek -, valamint a 2011-es OMÉK Magyar St. Leger trófeáit adta át a győzteseknek. A Szent László díjat Lake Louise, a Magyar St. Leger-t pedig Ostinato nyerte.

A 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás vasárnap 19 órakor zárta be kapuit.

AMC: népszerű volt a 75. OMÉK, több mint 85 ezer látogató

Sikeres volt az október 2-án záró Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, szombaton átadták a hetvenötezredik belépőjegyet is, a végleges látogatószám előzetes számítások szerint meghaladta a nyolcvanötezer főt – közölte az egyik rendező, az Agrármarketing Centrum hétfőn az MTI-vel.

A kiállítást hat év szünet után szeptember 28-a és október 2-a között rendezte meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrármarketing Centrummal (AMC).

A közlemény szerint a látogatók körében a legnépszerűbbek az élőállat-bemutatók és –programok, valamint a mezőgazdasági gépek voltak, miközben a szakemberek nagy számban érdeklődtek az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek, valamint a mezőgazdaság beszállítói iránt is.

Az eseményen az ágazat csaknem minden lényeges szegmense bemutatkozott az összesen 9.450 négyzetméternyi fedett és 15.914 négyzetméternyi szabad területen, valamint a 360 négyzetméternyi passzázson – közölte az AMC.

A közlemény szerint összesen 17 faj több mint 800 egyede jelent meg a két pavilonban és a Kincsem Park kijelölt területén. Ez utóbbi helyszínen lovas programok szórakoztatták a közönséget, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű volt két galopp futam is. A díjakat a zárónapon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át a nyerteseknek.

A közlemény idézi Simon Pétert, az AMC igazgatóját, aki elmondta, érdemes volt megrendezni az eseményt, és sűrűbben szeretnének ilyen tartalmas kiállítást, mivel az eddigi visszajelzések azt mutatják, van igény az ilyen típusú rendezvényre.

Az OMÉK miniszteri díjának nyertesei: Szpisják Imre, Kenderes – nagy súlyú ISV Pannonhibrid hízó; Bábolna Hús-Debreczeni Tibor vállalkozó – hagyományos sonka nevű termék.

Az OMÉK közönségdíjának nyertese a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft., Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes pálinkáival.

(MTI)