Szexuális bűncselekménynek próbálta álcázni Balla Irma 2007. áprilisi meggyilkolását S. Sándor, az önkormányzati képviselő fia, az emberölés vádlottja – mondta szerdán elhangzott vádbeszédében Gulyásné dr. Birinyi Ildikó ügyész. A vádhatóság képviselője szerint az akkor 28 éves fiatalember április 6-án délután összekapott a rajta hatalmaskodó édesanyjával és az éjszakába nyúló programjáról éjfél után, fél egykor hazatérő fiút az asszony csak percekig tartó telefonálás, csengetés után engedte be. – A vádlott és édesanyja ezen összevesztek, dulakodtak. S. Sándor rövidesen átöltözött, majd egy máig ismeretlen eszközzel rátámadt az asszonyra és agyonverte. Ezután eltüntette a gyilkos fegyvert és az akkor viselt ruháit – summázható a vádirat idevágó része.

Dr. Magyar György ügyvéd védőbeszédében mindennek az abszurditását hangsúlyozta. – Az eljárás dokumentumai alapján a vádlott hajnali egykor még mobiltelefonon hívta az édesanyját. Az ügyészség talán azt gondolja, hogy miközben épp ütlegeli a sértettet, még fel is hívja? – kérdezte.

Soha nem tapasztaltam még bíróság részéről ilyen rendkívüli elkötelezettséget egy bűncselekmény felderítésében, holott ez nem feladata. Mindez a bíróságot dicséri, a nyomozó hatóságot viszont minősíti – jelentette ki dr. Nagy Antal bíró előtt elhangzott védőbeszédében Magyar György ügyvéd, aki S. Sándor bűncselekmény hiányában történő felmentését indítványozta szerdán. A megyei bíróságon a védő elfogultnak és kicsinyesnek titulálta a megyei főügyészséget, amely 125 tanú meghallgatása után is „görcsösen ragaszkodik a vádhoz” ahelyett, hogy beismerné a tévedését. A vádirat mindösszesen két közvetlen bizonyítékkal, a Balla Irma és a vádlott ruházatán talált elemi szálkeveredéssel, e szálak körmeik alatti kimutatásával és a ruhákon fellelt DNS-nyomokkal támasztja alá a fiú bűnösségét – hangsúlyozta Magyar György – ami édeskevés, mert a szálak és DNS-nyomok időbeni keletkezését a szakértők sem tudták meghatározni.

Gulyásné Birinyi Ildikó vádbeszéde értelmében az egyetemi tanulmányai során bukdácsoló S. Sándor nem tudott megfelelni édesanyja túlzott elvárásainak. Emlékeztetett rá, hogy anya és fia évekkel korábban egyszer kölcsönösen megütötték egymást. A konfliktus oka akkor az volt, hogy S. Sándor fél évig úgy tett, mintha az egyetemre járna, miközben erről szó sem volt. Felemlegette azt is, hogy az amúgy nagyon nyugodt, hidegvérű személyiségként jellemzett vádlott gyanúsan indulatmentesen jelentette a rendőröknek édesanyja meggyilkolását.

Mindezek előtt S. Sándor részletes vallomást tett arról, hogy mit csinált április 6-ai hazautazásától egészen addig, hogy másnap délután megtalálta édesanyja holttestét, értesítette a rendőrséget, majd a tanúkénti meghallgatását követően találkozott hozzátartozóival.

A fiatalember – az egész napos, 10-től 17 óráig tartó tárgyalás végén – az utolsó szó jogán kiemelte: érzése szerint a büntetőeljárás során egyedül a bíró próbálta igazán kideríteni a tettes valódi személyét. Arra kérem, mondja ki a felmentésemet, hogy mielőbb kinyomozhassák, ki az igazi elkövető – kérte tőle.

(Forrás: hajduonline.hu)