A délelőtt folyamán csak négy ünnepelt együtt a hat érdekképviseleti konföderáció közül. A LIGA Szakszervezetek szerint ugyanis nincs mit ünnepelni, a Munkástanácsok vezetője pedig jelezte, nem tudnak együttműködni a négy szakszervezeti tömörüléssel, azok kirekesztő politikája miatt.

Stabil, erős és jó a kapcsolat a fővárosi közgyűlésben a szocialisták és a liberálisok között Burány Sándor szerint. Az MSZP fővárosi elnöke azt mondta a kormánykoalíció szakadása nem befolyásolja a fővárosi közgyűlés munkáját és a két párt várospolitikai elképzeléseit. A szocialisták városligeti majálisán Burány Sándor azt is megígérte, hogy a kisebbségi kormányzásra készülő MSZP nem fogja a Demszky-kártyával zsarolni a liberálisokat parlamenti voksaik megszerzéséért.

Öt testőr fogta le azt a részeg férfit, aki egy műanyag játékpisztolyt fogott a miniszterelnökre, az emelvénytől mintegy harminc méterre, miközben Gyurcsány Ferenc az MSZP majálisán beszélt. A fővárosi nyomozók a XIV. kerületi kapitányságra szállították, ahol kihallgatták. Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a 33 éves budapesti férfit nem vették őrizetbe, hanem este negyed nyolc körül elengedték. Garázdaság szabálysértése miatt indul ellene eljárás.

Állítólag két fegyveres fiatalembert már korábban elküldtek az ünnepségről a rendfenntartók – ők hatástalanított gépfegyverekkel járkáltak az emberek között. A kormányfő beszéde alatt többen összeverekedtek. Egy munkáspárti szimpatizánsnak támadtak neki a szocialista hívek, amikor szóvá tette Gyurcsány Ferenc gyanús vagyonosodását. A száz leggazdagabb magyar egyikének számító milliárdos kormányfő arról beszélt: ő érti a leginkább milyen 60-70 ezer forintért dolgozni havonta.

„Mi vagyunk azok, akik leginkább értjük, hogy mit jelent felkelni kora reggel 5 vagy hat órakor, és elindulni dolgozni akár 60-70 ezer forintért, s milyen az, amikor az embernek félnie kell attól, hogy még ez a munkahelye sem a legbiztosabb” – mondta május 1-jén felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Fidesz szerint nincs mit ünnepelni május elsején. Az ellenzéki párt úgy látja: az elmúlt hat év hozzá nem értő kormányzása eredményeként az ország ma a rendszerváltás utáni története legsúlyosabb válságát éli, a kisebbségi kormányzás pedig csak tovább ront a helyzeten. Kontur Pál, a Fidesz munkás-tagozatának elnöke a hírTV-nek elmondta: a Gyurcsány-kormánynak mára sem hitele, sem támogatottsága nem maradt.

„Mindig azt mondták nekünk, hogy elvtársak, most meg kell húzni a nadrágszíjat, mert holnaptól majd jó lesz. Az a gondunk, hogy az a Gyurcsány Ferenc, akinek egyébként egy év alatt 2007-ben 900 millió forinttal nőtt a vagyona, ma azt mondja nekünk munkásoknak, alkalmazottaknak, kisembereknek, hogy öngondoskodónak kell lenni. Tehát nekünk nincs mit ünnepelni. Nem hagyjuk ezt az ünnepet, mert ez a mi napunk – nyilatkozta a hírTV-nek Kontur Pál, a Fidesz Munkás és Alkalmazotti Tagozatának elnöke.”

(hírTV)