A szakmai konzultációt Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár és Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke vezették. A konstruktív légkörben zajló, élénk érdeklődéssel övezett konzultáción zajló párbeszéd során mindkét vezető hangsúlyozta, hogy legfőbb célként a gazdaság fellendítésére, a foglalkoztatás bővítésének elősegítésére és a pályázói kör kiszélesítésére tekintenek, ezek állnak a fejlesztéspolitikai rendszer fókuszában.

Nyikos Györgyi nyitó előadásában hangsúlyozta: a minisztérium partner kíván lenni minden olyan kezdeményezésben, melynek célja, hogy a hazai gazdasági élet szereplői – különös hangsúllyal a kkv szektor résztvevőire – első kézből, hiteles forrásból szerezhessenek információkat a tevékenységüket támogató, a munkahelyteremtést ösztönző, a fejlesztéseiket, növekedésüket elősegítő forrásokról. Hozzátette: a kormány célja biztosítani a hatékony információáramlást a szakmai és kormányzati szervek között, melynek eredményeként az Új Széchenyi Terv forrásait egyszerűbb és gyorsabb támogatási rendszer keretében lehet eljuttatni a pályázóknak.

A szakmai szervezetek konzultáción résztvevő képviselői üdvözölték a kormány második akciótervében megfogalmazott, fejlesztéspolitikai témájú kormányzati kezdeményezéseket, ugyanakkor jelezték: meglátásuk szerint az azonnali intézkedések meghozatala egy robogó autón történő kerékcseréhez hasonlítható – szükséges, de nehéz és roppant körültekintést igénylő vállalkozás. Ezen felvetéssel egyetértésben a házigazdák a beszélgetés során kiemelték: éppen ezért a konzultációsorozat befejeztével egy előre átgondolt – a szakma és pályázók javaslatait és észrevételeit is tartalmazó – koncepció alapján kívánják átdolgozni a jelenlegi pályázati rendszereket.

A kialakult párbeszéd során eseményen részt vevők mind egyetértettek abban, hogy az uniós pályázatokkal kapcsolatos eljárásrendek több ponton is módosításra szorulnak. A legtöbb észrevétel a pályázatok egyszerűsítésére és egységesítésére, a jogorvoslati eljárásokra és a közreműködő szervezetekre vonatkoztak. A konzultáción a meghívott vendégek jelezték: a szakértő szintű folyamatos konzultációk mellett remélik, hogy a megkezdett párbeszéd a jövőben is folytatódik majd a minisztérium, a fejlesztési ügynökség és a pályázók, szakmai szervezetek között.

Az Új Széchenyi Terv véglegesítését megelőző Nemzeti Konzultáció során, a tárca elektronikus úton továbbra is várja az észrevételeket, elgondolásokat, melyeket a palyazatkonzultacio@nfm.gov.hu email címre küldhetnek a javaslattevők.

Az Új Széchenyi Terv, a magyar gazdaság talpra állításának és felemelkedésének programja 2011. január 15-én indul útjára.