Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

„Nyolc év momentumozás, XYZ vlog, szóvivőség, előválasztási jelöltség, korrupcióvadász munkacsoport, országgyűlési képviselőség, majd végül alelnökség, – és rengeteg kedves személyes megkeresés – után megpályázom az elnöki tisztséget” – kezdi érdemei felsorolását Tompos Márton, aki komoly ígéretekkel is készül az elnökválasztási viadalra. Három vállalást sorol fel:

  1. „Nem akarom feltalálni a spanyolviaszt”
  2. „Szolgáltató pártot fogunk építeni”
  3. „Tanulunk a hibákból és a sikerekből”

Az első ponttal kapcsolatos elmélkedésében Tompos az összefogás szokásos ellenzéki dilemmájával próbál a szokott semmitmondó módon megbirkózni: „a teljes összeborulás hiteltelen, ha egymással acsarkodó szereplők alkotják, de a hiteles szereplőkkel elengedhetetlen a koordináció.”

A második pontban a tűzifaaprító és a kistérségi moziélmény szükségességének gondolatát fogalmazza meg a politikus: „Személy szerint baromira elegem van a »dumálok arról, hogy mit fogok majd tenni, ha egyszer kormányra kerülök, de azért meg nem mozdulnék« típusú politizálásból. Beszélnek a tűzifahiányról, de egy aprító beszerzéséig már nem mennek el. Beszélnek a vidéki kultúra leépüléséről, de beszélgető- vagy moziesteket nem raknak össze.” Ez lehet a siker kulcsa Tompos szerint.

A harmadik pontban a választási eredmények tanulságainak levonása szerepel.

Korábban írtuk

„Ez az ajánlatom, és ehhez fogom kérni július elején a közösségünk támogatását! Mert szükség van itthon egy liberális pártra, szükség van egy erős Momentumra, és le kell váltani a NER-t. Ezek azonban csak eszközök – a cél egy békés és nyugodt Magyarország. Én ezért csinálom” – fektette le politikai krédóját Tompos, aki magvas gondolatai mellé egy narancssárgára színezett képet is csatolt, rajta az angol nyelvű felirattal: „Fuck the NER”, vagyis magyarul: „B…ssza meg a NER!”.

Mint ismeretes, a Momentum csúfosan leszerepelt a június 9-i EP-választáson, aminek eredményeként most egy képviselőt sem tudnak küldeni az Európai Parlamentbe. Az eredmény okán Donáth Anna, a párt elnöke lemondott tisztségéről. „A lelkiismeretem úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról” – írta közösségi oldalán.

Hat perccel később pedig már be is jelentkezett a pártelnöki pozícióra a Momentum korábbi elnöke, „agya”, Fekete-Győr András.

Fegyőr úgy értékelt: a „választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének”.

Tőle megszokott módon egy sajátos bölcs megfigyelés megfogalmazására is vállalkozott: „A Momentum az EP-választáson 3,7 százalékot kapott. Ez pontosan 3,7 százalékkal több, mint amennyi választónk volt, amikor megalapítottuk a pártot”.

Célkitűzésként pedig ezt vázolta fel: „Készen állok rá, hogy megfordítsam a lefelé tartó tendenciát. Tudom, hogy van igény egy modern, progresszív, cselekvő erőre a magyar politikában”.