Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő adonyi házát akarták fölrobbantani azzal a robbanószerkezettel, amelyet tegnap este találtak egy rajtaütés során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Ecsődi László szocialista képviselő házára 2007-ben már dobtak Molotov-koktélt. A rendőrség most nem árulta el, milyen robbanószerrel akarta megtámadni a házat a szerdán őrizetbe vett férfi. Terrortámadással, emberélet kioltásának kísérletével is gyanúsítják – mondta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza. Hozzátette: a robbanóanyag emberi élet kioltására is alkalmas volt. A főügyészség indítványozza a férfi előzetes letartóztatásának az elrendelését.

A gyanúsított lőtt 2007-ben Hiller István oktatási, és kulturális miniszter házára. A férfi, akinek sem életkorát, sem lakóhelyét nem árulta el a Nyomozó Főügyészség szóvivője, mindent tagadott és panaszt tett a gyanúsítás miatt. Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség is vizsgálódik, szerdán még három embert vettek őrizetbe. Állítólag akkor éjjelre tervezték a robbantást. A rendőrök robbanószerkezetet, éles lőfegyvert és lőszert foglaltak le, több helyszínen.

A HavariaPress úgy tudja, a lefoglalt robbanóanyagok ugyanolyan nagy hatóerejűek voltak, mint amilyennel 2005-ben Londonban felrobbantottak egy buszt. Az időzítővel felszerelt bombákat hétköznapi felszerelésnek álcázták, hogy egy esetleges közúti ellenőrzés során a rendőrök ne ismerjék fel. 2007-ben egyébként nem csak Ecsődi László és Hiller István háza ellen hajtottak végre merényletet, hanem Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő villájára is.

(MR)