„Exponálják Hagyó Miklóst, de ahogy elnéztük a szocialista budapesti vezetők együttműködését, sosem fogom elhinni, hogy Hagyó egy magányos valaki lett volna. Nekünk legalább politikai értelemben ez nem Hagyó Miklós ügye, hanem a budapesti MSZP-é” – szögezte le Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Az őszi parlamenti választásokat követően – amennyiben az őt jelölő pártszövetség nyerné azt Budapesten – Tarlós nehezen kezelhető helyzetre számít. Akárcsak az országos politikában a Fidesz, Tarlós Budapestre vonatkozóan is valószínűsíti, hogy nem lehet pontosan ismerni a főváros valós pénzügyi-gazdasági helyzetét. „A főpolgármester úr a saját személyes szempontjából érthető módon mindig eufemisztikus és félreérthető nyilatkozatokat tesz erről” – mondta.

Tarlós az egyik fontos feladatnak a főváros működősének stabilizálását tekinti. Kijelentette: több feladatba is „mániákusan”, politikai propaganda céljából fogott bele a mostani budapesti városvezetés, ám kétséges, hogy ezeket be lehet-e fejezni és ha igen, mikor . Példaként említette a szerinte súlyos forráshiánnyal küszködő négyes metró beruházást.

„Újra kell gombolni ezeknek a beruházásoknak a sorrendjét, addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takaró ér” – vetítette előre programját Tarlós István.

A Fidesz-KDNP főpolgármester jelöltje teljesen új kommunikációt tartana szükségesnek megvalósítani a fővárosi vezetése részéről. „Akarva, vagy akaratlanul, szakszerűtlenségből vagy spekulációból, de a hosszú évek óta súlyosan félrevezeti a budapestieket a városvezetés” – érvelt Tarlós.

A hamis kommunikációra példaként említett egy másfél évvel ezelőtti felmérést; aszerint a fővárosiak több mint tíz százaléka úgy vélte, hogy „a főpolgármester már meg is építette a négyes metrót”. Másik példáját szintén a metróberuházásból vette: miközben a hatályos ütemterv szerint 2009 áprilisában kellett volna kiemelni a Keleti pályaudvarnál a fúrópajzsokat, meglehetősen fura sikerként visszahallani a 2010 júliusi várható kiemelésüket – vélte a politikus.

Ami a parkolás ügyét illeti, Tarlós István azt mondta: minden jól működő nagyvárosban az önkormányzat saját kézbe veszi ezt a szolgáltatást. Egységes parkolási rendszer kell Budapesten, növelni szükséges az ebből fakadó bevételeket, a pénzt pedig forgalomszervezésre, közlekedéspolitikával összefüggő beruházásokra – pl. P+R parkolók építésére – kell fordítani.

(dunatv.hu)