A lap cikkében emlékeztet, a magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött. A már meglévő vadászgépeken túl négy új JAS–39 Gripen típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája, amihez a kormány vásárolt egy modernizációs csomagot is.

Hirdetés

A légiharcot és a csapásmérést újfajta Meteor és IRIS–T légiharcrakéták, a gyakorlásra is rendelt AGM–65 Maverick levegő–föld rakéták, illetve GBU–49-es irányított bombák segítik majd.

A légi célok elleni új fegyverzet két fő összetevőből áll: maga a Meteor látóhatáron túli hatótávolságú, radaros önirányítású légiharcrakéta, alkalmazásához a korábban rendszeresítettnél kétszer messzebb látó PS–05/A Mk4 típusú radart helyeznek a gép orrába.

Korábban írtuk

Ezzel szemben a közelharcot inkább az infravörös önirányítású, tolóerő-vektoros hajtóművű IRIS–T és a már említett sisak-célzóberendezés támogatja majd. Együttes erejüknek köszönhetően nő az a szögtartomány, ahonnan az ellenséges repülőgép nem lesz képes találat nélkül elmenekülni.

A földi célok elleni csapásmérő képesség a kombinált, lézeres és műholdas vezérlésű GBU–49-essel bővül. Az irányított bomba szárazföldi célpontokat képes a korábbinál távolabbról, tehát biztonságosabb pozícióból támadni. A meglévő lézerirányítású bombákkal szemben az eszköz előnye, hogy ködös vagy csapadékos időjárás esetén és poros levegőben is alkalmazható – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.