Hat nap után kézfogással zárult a kollektív szerződésről szóló vita. A sztrájkbizottság több mint 4 órás zárt ajtók mögött zajló tárgyalás után egyezett meg a BKV vezetésével. Este a vállalat székházába érkezett Demszky Gábor főpolgármester is, aki nem sokkal a megállapodás bejelentése előtt még egyeztetett Kocsis István vezérigazgatóval.

– Hosszú tárgyalás után sikerült eljutnunk odáig, hogy a sztrájkot lezáró megállapodás szövegében egyetértésre jutottunk az illetékes érdekképviseletekkel – mondta vasárnap este Kocsis István, a BKV vezérigazgatója.

A BKV vezetése lényegében engedett a sztrájkoló szakszervezeteknek: a kollektív szerződés része marad a 3-3 százalékos, munkáltatói nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, ennek végső értékéről a bértárgyalásokon minden évben egyeztetnek majd. A dolgozók megkapják az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt is, a 8 ezer forintos étkezési jegy viszont 6 ezer forintra csökken havonta, ami beváltható lesz internethasználatra. A kifizetéseknek azonban a cég plafont szab, a bér és béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg 2010-ben az 59 milliárd forintot.

– Körülbelül mindkét fél elment addig, amíg elmehetett, az a cél teljesült, hogy a cég stabilitása megmarad, és megtaláltuk azokat a technikákat, módszereket, amelyeken keresztül az érdekképviseleteknek az igényeit össze tudtuk állítani – jelentette ki Kocsis.

A sztrájkbizottság egyelőre csak felfüggesztette a munkabeszüntetést, véglegesen akkor fejezik be, ha aláírják a kialkudott kollektív szerződést, amire várhatóan hétfőn vagy kedden kerül sor.

– A mai napon csak egy munkaügyi konfliktus zárult le, ezzel a BKV járművei nem újultak meg. Nem történtek csodák, ugyanúgy sok jármű meg fog hibásodni és rajtunk kívül álló okokból nem tudunk majd egyelőre megfelelni az elvárt színvonalú szolgáltatásnak. Ezen javítani kell. Változatlan rossz körülmények között dolgoznak mind a járművezetők, mind a karbantartók – mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A hétfőre a BKV székháza előtt meghirdetett demonstrációt lemondta a sztrájkbizottság.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a sztrájk miatt elszenvedett károk megtérítését követeli. A civil szervezet szerint az elmaradt szolgáltatás után kártérítés jár az utasoknak. Arra szólítják fel a közlekedési vállalatot, hogy a havi bérletek érvényességét több nappal hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig jövőre biztosítsanak kedvezményt. A civil szervezet szerint a kártalanításnak ki kell terjednie minden olyan munkáltatóra és munkavállalóra, aki bizonyíthatóan a sztrájk miatt verte magát többletköltségbe vagy szenvedett el valamilyen anyagi kárt.

(hírTV)