Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Veres János pénzügyminiszter lobbistáját, Pénzes Sándor kislétai polgármestert a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság adócsalás és közokirat-hamisítás miatt. A szocialista politikus nem kapott előzetes mentesítést, vagyis büntetlen előéletet, mert a bíróság megítélése szerint a 18 millió forintot meghaladó áfacsalás súlya ezt nem tette lehetővé. Pénzes Sándor korábban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: ha a bíróság elítéli, lemond polgármesteri tisztéről.

Pénzes Sándor személye azért került az érdeklődés középpontjába, mert folyamatosan szerepet vállal a szocialista párt kampányaiban, illetve 1990 óta polgármesteri tisztet tölt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. Legutóbb a 2002-es választások alatt tett szolgálatokat a körzetben induló Veres Jánosnak, amikor is házról házra járva győzködte az embereket arról, hogy szavazzanak Veresre. A tegnap első fokon ítélethozatallal zárult ügy 1998-ra nyúlik vissza.

Az APEH vizsgálatai szerint ugyanis 1998 és 2001 között a Pénzes Sándor és Felesége Kft. folyamatosan használt fel áfafizetési kötelezettsége csökkentésére fiktív számlákat. A bírósági ítélet szerint igen változatos módon jutottak hozzá ezekhez a bizonylatokhoz, olyan is volt, amikor a bűnsegédként 400 napi tételnek megfelelő pénzbüntetésre ítélt ifj. Pénzes Sándor egy gazdasági tevékenységet már mintegy nyolc éve nem folytató egyéni vállalkozó nevére szóló számlatömbben maga írta meg a szükséges bizonylatokat, majd csatolta be számlaként az édesapja tulajdonában lévő céghez.

Más esetben a bírósági vizsgálat arra derített fényt, hogy olyan cég nevében kiállított bizonylatot fogadtak be, amelyik bejelentette: elveszítette bélyegzőjét. Arra is volt példa, hogy a bírósági eljárás során a Pénzes Kft. bizonylatai között szereplő számlákról az állítólagos kiállító cég tulajdonosa nem tudott, illetve feljelentést tett azon képviselője ellen, aki a bizonylatokkal visszaélt. Az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy megfellebbezi vagy elfogadja az ítéletet.

(MNO)