A szlovák kormányfő közben a pilisszentkereszti és pilisszántói kétnyelvű helységnévtáblák rongálása miatt vonná kérdőre magyar kollégáját.

Mint ismert, a dunaszerdahelyi rendőri erőszak elleni tiltakozásképpen szombat este spontán tüntetés alakult ki a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt, ahol a résztvevők felgyújtottak egy szlovák zászlót is. A rendőrség megállapításai szerint ez kimerítheti a garázdaság vétségét, ezért a Budapesti Rendőr-fõkapitányságon nyomozást indítottak az ügyben, ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Fico szót sem ejtett a magyarverésről

Robert Fico vasárnap este, a pozsonyi TA3 hírtelevízióban arra szólította fel a magyarországi politikusokat, hogy tegyenek meg mindent a magyarországi szlovákok és a szlovák állami jelképeket érő támadások ellen.

Fico hozzátette: a Visegrádi 4-ek szerdai találkozóján szeretne beszélni erről Gyurcsány Ferenccel. A szlovák kormányfő a szlovákiai magyar pártot is elhatárolódásra szólította fel. A szlovák kisebbség által lakott települések kétnyelvű helységnévtábláit szombat éjszaka fújták le fekete festékkel. Pilisszántó önkormányzati hivatalának falára a „Nácik” feliratot festették, a szomszédos Szlovák Házat viszont nem bántották az ismeretlen támadók.

(hírTV, HavariaPress)