Az MTI arról érdeklődött, mi a kormány álláspontja az IMF magyar misszióvezetője Reutersnak adott nyilatkozatáról. A valutaalap szerdai nyilatkozata szerint nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e a hivatalos tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségről. Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője a Reutersnek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a kormánynak alapvető fontosságú kérdésekről kellene tárgyalnia, ha azt akarja, hogy egy IMF-programról folytatott megbeszéléseken haladást érjenek el. A Reutersnek arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat Magyarországgal felújítják-e januárban, a küldöttségvezető e-mailben azt közölte: az IMF arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy megállapodott feltételekkel kötött készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára.

„Mivel Magyarországnak nincs azonnali finanszírozási igénye, egy ilyen megállapodást lehet elővigyázatosságiként kezelni. A program előkészítő munkálatai azonban nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni. Ezért nem született döntés arról, hogy kezdődjenek-e, és ha igen, mikor, hivatalos tárgyalások az IMF által támogatott programról” – idézte a misszióvezetőt a Reuters.

A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóirodája hivatalos állásfoglalásában hangsúlyozza: az IMF és az EB által biztosítandó pénzügyi konstrukció formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a hivatalos tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés. A magyar kormány korábban megfogalmazott álláspontja alapján kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól.

Rosenberg a Reutersnak azt is elmondta, hogy pótlólagos aggodalmak merültek fel a magyar kormány által javasolt új törvényekkel kapcsolatban, ami a tárgyalások megszakadásához vezetett korábban decemberben. „Ha a kormányt érdekli, hogy folytatódjanak a megbeszélések a programról, ki kellene nyilvánítania hajlandóságát, hogy olyan kérdésekről is tárgyaljon, amelyek fontosak a makrogazdasági stabilitás szempontjából. Ebben, a tárgyalások részeként benne foglaltatik a szoros konzultáció a javasolt jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvényről” – idézte Rosenberget a Reuters.

Mint ismeretes, a kormány megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatokat áttekintette, és ennek megfelelően több ponton is módosította a törvényjavaslatot – emlékeztet a sajtóiroda.

(MTI)