Ez a tény azt támasztja alá, hogy a pénzügyminiszter volt vállalkozása nem önként szolgáltatta vissza a hatóságnak a törvénytelenül megszerzett áfa-visszatérítést – írja a Magyar Nemzet.

Nincs nyoma a Veres János és Kabai Károly által jegyzett Bogát-Ferr Kft. 1992. évi mérlegének a nyíregyházi cégbíróságon. A minden évben kötelezően leadandó céginformáció az iratokat tartalmazó dosszié tartalomjegyzékében sem szerepel. A jelzett mérlegbeszámoló tartalma és aláírójának személye azért tarthat számot érdeklődésre, mert 1991 és 1994 között a cég jogtalanul igényelt vissza 55 millió forintnyi áfát. Erről Veres János korábban úgy nyilatkozott, az összeg „vissza lett térítve” a költségvetésnek. Ám arról, hogy ez mikor történt meg, és ki állt helyt a fémgyűjtők fiktív számlázása miatt keletkezett tartozásért, a pénzügyminiszter többszöri érdeklődésünkre sem volt hajlandó beszélni.

A cégiratok tanúsága szerint Veres János az 1991. év végi alapítástól 1993. december 1-jéig jegyezte a színesfém-kereskedelemmel foglalkozó Bogát-Ferr Kft.-t Kabai Károllyal együtt ügyvezetőként. A HVG információi szerint ebben az időszakban egy fogyasztóvédelmi felügyelőségi ellenőrzés során hamis számlákra bukkantak. Ezekből az ügyben indult büntetőeljárás szakértője azt állapította meg, hogy a Bogát-Ferr Kft. 55 millió forintnyi áfát igényelt vissza jogtalanul az 1991-1995. május 31. közötti időszakban. Különös egybeesés, hogy a cégiratok tanúsága szerint Veres János 1995. május 29-én értékesíti ötvenszázaléknyi kft.-üzletrészét az azóta hasonló ügyekért börtönbüntetésre ítélt Kabai Károlynak és feleségének. Eközben a Bogát-Ferr az adóhatóságot perelte, bizonyítani kívánta, hogy a visszaigénylések rendben voltak. Ám a pert elveszítette, az APEH könyv szerint mintegy 130 millió forintos vagyont foglalt le végrehajtás során – derül ki a cégbíróságnál fellelhető könyvvizsgálói mérlegellenőrzésből.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénzt szerzett vissza végül az APEH, ám úgy tűnik, az adóhatóság nem jutott hozzá a teljes (kamatokkal, bírságokkal növelt) követeléséhez, mert 1999-ben megindította a felszámolási eljárást is, amelyet 2000 áprilisában zártak le. Ebben az időszakban már sem Veres János, sem Kabai Károly nem volt tulajdonosa a cégnek: a felszámolási időszakban Márta Károly és a romániai illetőségű Deli József jegyzik a Bogát-Ferrt, Kabai Károlyt viszont ennek ellenére vád alá helyezik, és különösen nagy értékre elkövetett adócsalás miatt három és fél évre jogerősen elítélik. Büntetése letöltését több hónap halasztás, majd bujkálás után az idén szeptemberben kezdi meg. A Magyar Nemzet továbbra is várja a választ arra, hogy Veresék miért hagyták veszni a Bogát-Ferr vagyonát, ha a fiktív számlázásért nem a cég, hanem a színesfémgyűjtők a felelősek, és miért nem próbálták behajtani a pénzt a bűncselekményért elítélt cigányokon. Nem tudni azt sem, hogy miként fordulhat elő, hogy Veres ügyvezetőként nem tudott a visszaélésekről.

(MNO)