A MÁV szerint a vasutasoknak hétfőn fel kellene függeszteniük a sztrájkot ahhoz, hogy karácsonyra helyreálljon a közlekedés. A vasúttársaságnak ugyanis 24 óra kell ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet a vasúton. Korábban a VDSZSZ azt mondta, hogy karácsonyra felfüggesztik a munkabeszüntetést, később azonban jelezték, hogy helyi szinten az ünnepek alatt is folytatódhat a sztrájk.

A szakszervezet még hétfőn is egyeztet a MÁV-val, eddig ugyanis még az elégséges szolgáltatásról sem tudtak megállapodni. A MÁV szerint a 372 vonattal – amit az érdekképviselet javasol – lehetetlen az utasokat biztonságban elszállítani a karácsony előtti időszakban.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke úgy látja, a közlekedési tárca hajlandó lenne a megállapodásra, a miniszterelnök azonban továbbra is hajthatatlan. A szakszervezeti vezető szerint Gyurcsány Ferenc most akar bosszút állni, amiért az érdekképviselet korábban kiállt az egészségbiztosítás privatizációjának elutasítása mellett.

A MÁV-sztrájk miatt az elmúlt napokban több Volán-társaság forgalma megháromszorozódott. Szeged és Budapest között vasárnap az eddigi 7 járat helyett 16 busz indult – sokszor több mint 100 fővel. A főváros vonzáskörzetében 40 pótbuszt kellett forgalomba állítani. A busztársaságok a szabadságon lévő sofőröket is behívták, hogy még több mentesítő járatot indíthassanak.

(hírTV)