A termékeket a vizsgálat eredményét követően azonnal levették a polcokról, közölte a cég. Felhívják vásárlóik figyelmét, hogy akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el. A termékeket a vásárlás helyszínén vissza lehet váltani. Próbáltuk elérni a cég kereskedelmi igazgatóját, Szili Lászlót, illetve a termék beszerzőjét, Szőkéné Zséli Ilonát, de éppen tárgyalnak.

A Listeria Monocitogenes nevű baktérium leggyakrabban lágy sajtokkal jut be a szervezetbe, ahol azonban 1 grammonként száz sejt megengedhető, ha nem szaporodik tovább. „Mindig az egyedi érzékenységtől függ, hogy mit okoz, de a legsúlyosabb esetben agyhártyagyulladás lehet a következménye„ – mondta névtelenséget kérő szakértőnk.

Főleg a gyengébb immunrendszerű embereknél – idősek, fiatalok, csecsemők, kismamák, dohányzók-és alkoholisták – okozhat fertőzést, amik lehetnek enyhe influenza szerű tünetek, de a wikipedia szerint halálos vérfertőzést is okozhat.

„Amerikába csak olyan élelmiszert lehet exportálni, amiben egyáltalán nincsenek ilyen baktériumok, mivel ott nagyon tartanak ettől a baktériumtól. A környezetszennyezés is gyengíti az emberek immunrendszerét, így tulajdonképpen mindenki érzékenynek tekinthető, nem véletlenül ennyire óvatosak az amerikaiak” – mondta a szakértő.

A fertőzésveszély kizárólag a Pick Szeged Zrt. által gyártott „Reál Párizsi szeletelt 150g” és „Reál Sonka szeletelt 100g” nevű termékek esetében áll fenn, a forgalmazott egyéb termékek biztonságosak, írja közleményében a Reál.

(Index)