„Rendkívül igazságtalannak és felháborítónak tartjuk, hogy a magyar hallgatókat bünteti Brüsszel azért, mert a magyar kormány nem támogatja az elhibázott migrációs és háborús politikát” – hangsúlyozta Hegedűs Barbara pénteken Budapesten, az Európai Bizottság (EB) magyar képviselete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Kiemelte: a Fidelitas felszólítja az EB-t, hogy ne a magyar hallgatókat és kutatókat büntessék, „ne rajtuk álljanak bosszút”. A magyar diákokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármelyik európai diákot – fogalmazott.

Hegedűs Barbara elmondta, hogy az Erasmus az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, amelynek az a célkitűzése, hogy diákok Európa-szerte ingyen tanulhassanak és megismerhessék Európa különböző országait. A program óriási lehetőség a nyelvtanulásra, a kapcsolatépítésre és arra, hogy a diákok megtapasztalhassák a határtalan Európa érzését – közölte. Hozzátette, a magyar diákok egy része politikai viták miatt van kizárva az Erasmus-programból, az intézkedés évente több mint tízezer diákot érint hátrányosan.

Hidas Dóra, a Fidelitas külügyi kabinetvezetője azt emelte ki, hogy Brüsszel lépése jogilag is elfogadhatatlan, mivel az oktatáspolitika területén a tagállamok nem mondtak le hatáskörükről, „tehát az EU-nak nincs beleszólása”. Az EB súlyosan sérti a diszkrimináció tilalmát is, mert alapvető uniós jogtól próbálja megfosztani a magyar egyetemistákat – fűzte hozzá.

Korábban írtuk