Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)
Hirdetés

Sztojka Attila (Fidesz) felidézte, tizenöt évvel ezelőtt történt a 2008-2009-es roma gyilkosságsorozat legdrámaibb tragédiája, amikor Csorba Róbertet és ötéves kisfiát lelőtték Tatárszentgyörgyön.

Jelezte, abban az időszakban a gazdasági válság is nagyban érintette a roma közösséget, körükben a munkanélküliség 40 százalékos volt, mindezt súlyosbította a Jobbik gyűlöletbeszéde, egyenruhás masírozása. Az akkori baloldali kormányzat nem tett ez ellen semmit, nem védte meg állampolgárait – nehezményezte.

Azóta sincs olyan bátor és felelősségteljes kiállás a baloldaltól, amely erkölcsi jóvátételt hozhatott volna a roma közösségnek – mondta, a jelenlegi kormányt arra kérve, továbbra is tegyen meg mindent azért, hogy a romák biztonságban érezhessék magukat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakra úgy reagált, nemrég volt olyan időszak Magyarországon, amikor cigány honfitársaink nem érezhették biztonságban magukat.

Korábban írtuk

Baloldali kormányok idején a hasonló bűncselekmények sokkal gyakoribbak, a Magyar Gárda is baloldali kormányzás idején jött létre, és csak a jobboldali kormány tudta kezelni – idézte fel.

A jelenlegi kormány zéró toleranciát hirdetett a rasszizmus ellen, nincs helye erőszakos cselekményeknek, bevezették a gyűlöletbeszéd büntethetőségét, valamint az önjelölt rendfenntartó csoportokat is illegálissá tették – hívta fel a figyelmet.