A Fidesz-frakció azt kezdeményezi, hogy a parlament gazdasági bizottsága vizsgálja ki a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyet – közölte Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotók: MTI, archív, szerk.

A politikus elmondta: a testület ezzel foglalkozó ülésére meghívják Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, Demszky Gábor korábbi főpolgármestert, helyettesét, Horváth Csabát és Gy. Németh Erzsébetet, aki korábban az MSZP, jelenleg a DK színeiben politizál a Fővárosi Közgyűlésben. A bizottság elnöke a tavaszi parlamenti ülésszak első hetére ígérte a meghívásukat.

Bánki Erik kizártnak nevezte, hogy az említettek ne tudtak volna azokról a folyamatokról, amelyek „minden idők legnagyobb korrupciós botrányához” vezettek.

Reméli, hogy a meghívottak el is mennek majd a bizottság ülésére, szerinte ugyanis aki nem jelenik meg, annak „vaj van a füle mögött”.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésére hivatkozva a kormánypárti képviselő megjegyezte, hogy a metróberuházás összegének körülbelül egyharmadát ellopták. „Kíváncsiak vagyunk, kik vettek részt ebben a korrupciós botrányban, kik irányították a szálakat, hová került a pénz” – mondta, hozzátéve, hogy a csalás miatt Magyarországnak várhatóan vissza kell fizetnie 59 milliárd forintot az Európai Uniónak.

Kitért arra is, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot nem lehet felállítani az ügyben, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos felvetésre Bánki Erik közölte: folyamatban van a kötvénykivezetési eljárás kidolgozása, jogszabály is készül a témában.

A szovjet megszállás áldozatainak a Szabadság térre tervezett emlékművéről a politikus kérdésre azt mondta: ahol a német megszállás áldozatainak emlékmű épült, ott helye van a megemlékezésnek a szovjet megszállás áldozatairól is.

MTI