A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, csökkenti a kórházak adósságát, 500 milliárdos fejlesztést, valamint béremeléseket indított az egészségügyben – közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált, hogy a nap folyamán a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: az idei év végére is elérheti a 70 milliárd forintot a kórházak tartozása, ennyi pénz kellene csak ahhoz, hogy „a jelenlegi siralmas szinten lehessen tartani az egészségügyet”, és legalább a legfontosabb műtétek ne maradjanak el, azonban szerintük az Orbán-kormánynak még „ennyire sem fontos a magyarok egészsége”.

Fotó: MTI, archív

Az Együtt a témában ugyancsak hétfőn kiadott közleményében felszólította a Fidesz-kormányt, hogy a budapesti nyári olimpiai előkészületek, a budai várnegyed felújítása és a Paks II beruházás terhére biztosítson 120 milliárd forint azonnali pluszforrást a „működésképtelenség határára sodródott” egészségügynek.

A Fidesz-frakció közleményében úgy fogalmazott: akik az egészségügyről „prédikálnak”, kormányzásuk alatt tönkretették az ágazatot, „600 milliárd forintot vontak el az egészségügyből és 125 milliárdos adósságba hajszolták a kórházakat”.

Hangsúlyozták: a jövő évi költségvetésben is 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldali kormányok utoljára benyújtott költségvetésében. Hozzáfűzték: folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése is, az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik, a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal nő.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Jelezték: a betegellátás színvonalának emeléséért és a kórházak pénzügyi helyzetének javításáért támogatják a kórházi kancelláriarendszer bevezetésének tervét is.

A kórházak adósságával a Jobbik is foglalkozott, hétfői közleményükben azt írták: miközben „a menekültválságba menekülő” Orbán Viktor nem vesz tudomást a kórházi adósságok növekedéséről, a tartozás miatt „újra növekszenek a várólisták, még kevesebb eszközt tudnak beszerezni az intézmények, még pocsékabb élelmet adnak a kórházakban, még kevesebb beteget tudnak ellátni a szolgáltatók”, és mindez a betegek biztonságát is veszélyezteti.

MTI

Fotók: MTI, illusztráció