A következő levelet küldte tegnap Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke Karácsony Gergely főpolgármesternek:

Hirdetés

„Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Budapesti Közlekedési Vállalat dízelüzemű, használt alacsonypadlós csuklós autóbuszok bérlése tárgyában uniós, nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le az idei tavaszán.

Az ajánlattételi határidőig, május 25-ig három cég adott be pályázatot:

Korábban írtuk

• a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer & Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kft.,

• az esztergomi Infinitours Kft., melynek ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró,

• valamint a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.

A sajtóban megjelent hírek szerint a BVK Zrt. a legkedvezőbbnek a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát taláta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke 342,72 millió forint. A nyertes társaság nemcsak a neve miatt tűnik meglepő választásnak. A kérdéses tender kapcsán több komoly kérdés is felmerül, amire frakciónk haladéktalanul várja főpolgármester úr válaszát:

1. Hogyan nyerhetett a BVK közbeszerzési kiírásán egy többek között offshore hátterű cég által alapított vagyongazdálkodó Zrt? Helyes gyakorlatnak tartja – e főpolgármester úr az eljárást?

2. Hogyan adhatta a legkedvezőbb ajánlatot egy 2020. május 11-én – pontosan 7 nappal a BKV tender ajánlattételi határidejének lejárta előtt – alapított cég?

3. Milyen hitelt érdemlő referenciákkal tudott igazolni a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt., hiszen az alapító cégek alaptevékenységét illetően sem mondható el, hogy nagy rutinnal rendelkeznének buszok bérbeadását illetően?

4. Tervezi- e elvenni a BKV felügyeletének feladatkörét Tüttő Kata főpolgármester – helyettes asszonytól? Tervezi-e a botrányos ügy kivizsgálását?

5. Nem tartja- e mindezek fényében arcpiritónak a BKV Zrt. azon közlését miszerint: „ a beszerzés a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a  teljes transzparencia jellemezte.„

Várom megtisztelő válaszát!

dr. Láng Zsolt

frakcióvezető”

Főpolgármesteri Hivatal: offshore hátterű cég nem indulhat közbeszerzésen

Karácsony Gergely főpolgármester arra hívta fel a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy – a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve – a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy az mfor.hu portál egy korábbi cikkében arról írt, hogy ciprusi offshore hátterű cégtől bérel buszokat a BKV.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleményében jelezte: a BKV használt autóbuszok bérlését célzó közbeszerzési eljárásáról megjelent sajtóhírekre reagálva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a BKV felügyelőbizottságát (fb), hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg. Az fb-ben valamennyi közgyűlési frakció delegáltja jelen van – jegyezték meg.

Mint írták, Karácsony Gergely megelégedéssel vette tudomásul Bolla Tibor BKV-vezérigazgató tájékoztatását, miszerint az autóbuszbérlés teljes átláthatósága érdekében a közbeszerzés dokumentációját – a GDPR rendeletnek megfelelést célzó áttekintés után, néhány napon belül – a BKV honlapján nyilvánosságra hozza.

MTI