Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A kormánypárt hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője az európai minimálbérről tartott sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt a más témában feltett kérdésekre.

A sajtótájékoztatón ebből kisebb vita alakult ki, az egyik újságíró ugyanis a termet addigra már elhagyó Dobrev Klárát akarta megkérdezni, hogy hajlandó lenne-e kitenni a ruhájára egy „fehér, heteroszexuális keresztény vagyok” feliratú kitűzőt.

A Fidesz közleményében azt írta: Gyurcsányné és a DK elnöksége ezek szerint osztozik Niedermüller Péter álláspontjában, aki szerint „rémisztő képződmények” a fehér, keresztény, heteroszexuális magyar férfiak és nők.

Úgy fogalmaztak: „ez mindent elmond arról, hogy a Gyurcsány-párt valójában hogyan is gondolkodik a magyar emberekről, akiknek többsége – az ő legnagyobb bánatukra – fehér, keresztény és heteroszexuális”.

„Niedermüller Péternek távoznia kell a közéletből! Ami meg a minimálbért illeti, Gyurcsányék fele annyit emeltek a minimálbéren, mint a nemzeti kormány. 2010 óta több mint duplájára nőtt a minimálbér és a szakmunkás minimálbér” – írták.

A sajtótájékoztatón Barkóczi Balázs azt mondta, hogy ő maga is fehér, heteroszexuális, keresztény férfi, de nem hiszi, hogy ilyen dolgokat bárkinek hirdetnie kellene a ruházatán.

Meglátása szerint akinek „van füle”, az hallotta, hogy Niedermüller Péter mit mondott, és attól a DK nem fog elhatárolódni, amit egyesek belemagyaráznak a szavaiba. Hangsúlyozta, a politikus világossá tette, hogy nem emberekről, hanem ideológiákról beszélt, ezért nem is fogják lemondatni.

Niedermüller Péter az ATV január 23-i műsorában azt mondta: „Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket (ugye, fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a ”nemtudoménmik„), akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. (…) Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek.”