A Fidesz ügyvezető alelnöke és a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referense a szerdán benyújtott módosító indítványában emellett javasolja, hogy Budapesten ne a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatok feladata legyen a hajléktalanellátás.

Kósa Lajos és Kocsis Máté előterjesztése indoklásában közölte: meggyőződésük, hogy valamennyi településnek – teherbíró képességéhez igazodva – ki kell vennie a részét a hajléktalanokról való gondoskodásból. Ezért a szabályozás szerint minden helyi önkormányzat felelős lenne a területén hajléktalanná vált emberek ellátásának és rehabilitációjának biztosításáért. „Javaslatunk azt célozza, hogy elsősorban a helyi közösségek feladata legyen a közösség azon tagjairól való gondoskodás, akik elveszítik otthonukat” – írta a két kormánypárti politikus, Debrecen és a főváros VIII. kerületének polgármestere.

Szerintük „a hajléktalanság és az önkormányzatiság feladatainak végleges összekapcsolása és elválaszthatatlansága” megerősítené a helyi közösségek felelősségét aziránt, hogy ne engedjék tagjaik lecsúszását.

Indítványuk 2013. január 1-jétől írná elő az új megközelítésű feladatellátást a települési helyhatóságoknak. Hozzáteszik, hogy az ágazati jogszabályokban rendezni fogják azt, hogy a hajléktalanellátás helyi önkormányzati feladatát a kistelepülések járási társulás formájában látják majd el.

(MTI)