Fotó: MTI/Marjai János

A Magyar Liberális Párt ellenzi a „Közép-európai Egyetem megbüntetését” célzó törvényjavaslatot, mert az nincs összhangban Magyarország érdekeivel és súlyos következményekkel járhat a határon túli magyar oktatási intézményekre – mondta Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.Fodor Gábor hangsúlyozta: a kormánynak kalkulálnia kellene azzal is, hogy a CEU elleni javaslat modellje alapján Romániában veszélybe kerülhet a magyar egyetemek működése, így a határon túli magyarok lesznek az áldozatai a „Fidesz ostoba politikájának”.

Hangsúlyozta: „becsületbeli” szempontból is komoly problémák vannak a javaslattal, hiszen a rendszerváltás résztvevői, így a Fidesz mostani vezérkara is és az egész ország „hálával tartozik Soros Györgynek” azért, hogy a 80-as évek végén támogatta az indulóban lévő magyar civil társadalmat és politikai életet. Fodor Gábor megjegyezte: ő maga és Orbán Viktor, valamint más fideszes politikusok is szakkollégistaként kerültek kapcsolatba a Soros-alapítvánnyal.    

Úgy vélte: a CEU többet tett a magyar oktatásért, mint a Fidesz. Szerinte a kormánypárt „rövidlátó és ostoba” harcot indított a Soros György által képviselt nyílt társadalom eszméje ellen, holott Magyarország mindig akkor volt sikeres, amikor nyitott volt gazdaságilag és a politikailag és akkor volt sikertelen, ha bezárkózott.

Közölte azt is: a Liberálisok a „terrorizmus veszélyével riogató”, civilekről szóló kormány előterjesztést is ellenzik.

MTI