A liberális politikus korábban azt mondta egy internetes oldalnak, esélyt lát új liberális szerveződés megteremtésére. Az SZDSZ volt elnöke korábbi nyilatkozata szerint kész lenne szerepet vállalni az új pártban, ha annak értékrendje közel állna az övéhez. Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ már 2008 júniusában is lehetetlen helyzetben volt, amikor ő vette át az elnöki tisztséget, a liberális pártban ugyanis már legalább tíz éve elkezdődtek a problémák

A liberális politikus a június 7-i európai parlamenti választások után jelentette be, hogy lemond az SZDSZ elnöki posztjáról, miután pártja két százalékos eredményt ért el a voksoláson. Később azt is közölte, lemond parlamenti mandátumáról, hogy a párt új vezetője saját elképzelésének megfelelő személyt jelölhessen a liberális frakcióba. Fodor Gábor utóda a pártelnöki poszton Retkes Attila lett, akit júliusban választott meg az SZDSZ rendkívüli tisztújító közgyűlése.

Fodor Gábor a liberális párt elnökeként többször konfliktusba került Kóka János frakcióvezetővel, aki korábban szintén betöltötte az SZDSZ elnöki posztját. A szabad demokraták helyzetét azóta is meghatározzák a belső ellentétek, amelyek egyik következménye, hogy az SZDSZ több közismert személyisége elhagyta a pártot, illetve szembefordult a nyáron elnökké választott Retkes Attilával.

(MR)