A Liberálisok szerint a közös európai uniós szabályok megsértése miatt nem Magyarország polgárait, hanem a kormányt kell megbüntetni.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértenek Guy Verhofstadtnak, az Európai Parlament liberális frakcióvezetőjének javaslatával, amely szerint nem az országokat, hanem a kormányokat büntetnék az európai és jogállami normák megsértése miatt. Mint mondta, Magyarországot és Lengyelországot is ilyen okokból érik kritikák.

Fodor Gábor hangsúlyozta, olyan javaslatokat kell kidolgozni európai szinten, amely nem a polgárok számára jelent hátrányt, hanem a kormányok számára egyértelmű üzenet.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, megválasztott országgyűlési képviselő úgy vélte: ezek az országok éppen eleget szenvednek saját kormányuk politikája miatt, ezért nem volna helyes, ha a társadalom szenvedne tovább a kormányokat illető büntetésektől.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor elmondta: Guy Verhofstadt javaslatai között szerepel például, hogy Brüsszel vegye át az uniós pénzek eljuttatásának feladatát az adott országban, akár külső szereplők, civil szervezetek bevonásával.

Bősz Anett beszámolt arról, hogy Szent-Iványi Istvánnal hétvégén részt vett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) Szófiában tartott tanácsülésén, amelyen szó volt a jövő évi európai parlamenti választásokra készülő kiáltványról is. Hozzátette: a dokumentumot most szövegezik, de már jelen formájában is jól látszik belőle, hogy az európai liberális pártcsaládnak központi témájává válik az illiberális állam koncepciója elleni tevékeny fellépés.

Megjegyezte: az ALDE ülésén újra megtapasztalták, hogy Magyarországon nem a liberálisok „hajtanak szembe az egyirányú utcában”, hanem Orbán Viktor, még akkor is, ha jelen pillanatban, rövid távon úgy tűnik, hogy sikeres a magyar miniszterelnök politikája.

OS