A Fővárosi Gázművek Zrt. jelentős anyagi erőforrás nyújtásával kívánja támogatni a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését a Londoni Nyári Olimpiai Játékokra, továbbá a Magyar Olimpiai Bizottság munkáját, ezen belül kiemelten kívánja segíteni a MOB Olimpikon Életút Programját, az olimpiára készülő sportolók felsőfokú tanulmányainak végzését, továbbá a MOB környezetvédelmi munkáját és ezzel kapcsolatos eseményeit.

A társaság megalakulása óta a sport és a sportolás elkötelezett támogatója. 90 éves múltra visszatekintő, és jelenleg is számos sportágban aktív saját sportegyesülete van és büszkén mondhatjuk el, hogy közel félszáz „Főgázos” olimpikon, válogatott sportoló és magyar bajnok szerzett sikereket a hazai sportmozgalomnak. A most aláírt együttműködés értelmében e támogatással a cégcsoport kiemelten kívánja segíteni a fiatal olimpikonok karrierjének és civil életre történő felkészülésének összehangolását, és a minél sikeresebb olimpiai szereplést.

A környezetvédelem és a környezettudatos magatartás hagyományos része a Főgáz társadalmi felelősségvállalásának és támogatói tevékenységének. Környezetünk védelme érdekében a vállalat számos környezetkímélő technológia – mint például a CNG, a földgáz üzemű gépjármű – elterjesztésén munkálkodik. Ennek fényében érthető szándéka a cégcsoportnak, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi programjának is kiemelt támogatója kíván lenni.

* * *

Néhány érdekesség a Fővárosi Gázművek sportolóiról, sportot támogató tevékenységéről

– A Fővárosi Gázművek 154 éve szolgálja a főváros és az agglomeráció lakosságát. A Társaság egész története során együttműködésben, segítő szimbiózisban élt a környezetével, tevékenysége messze túlterjedt az alaptevékenységen, a gázszolgáltatáson. A mai szóhasználattal ezt CSR tevékenységnek mondják, amelynek fókuszában nálunk a környezetvédelem, a kultúra és a sport támogatása egyaránt megtalálható.

– Kitüntetett figyelmet szentelt a cég mindig is az egészséges életmód, a szabadidős- és a versenysport támogatásának. Talán kevesen tudják, hogy közel 90 éve, pontosan 1921-ben labdarúgó, vívó, tenisz, céllövő, evezős és sporthorgász szakosztályokkal alakult meg a Budapest Székesfőváros Gázműveinek Sport és Önképzőköre. Labdarúgópálya épült Óbudán.

– Néhány érdekesség a Gázművek élsportjából, élsportolóiról: a labdarúgók 1939-40-es szezonban Magyar Kupa elődöntőt játszottak, a Fradi ütötte el a csapatot a döntőbe jutástól. A céllövők 11 Magyar bajnokságot szereztek.

Olimpikonok, válogatottak

Keserű II. Alajos – 1932. Los Angeles, olimpiai bajnok vízilabda válogatott tagja

Sir József dr. – 1934. Torino EB dobogósa, főiskolai olimpiai síkfutó bajnok

Szekrényessy Piroska – 1936. Garmisch-Partenkirchen, téli olimpia, műkorcsolya páros 4. hely

Dombi Ede – 1939 Luzern VB győztes csapat tagja automata-pisztoly

Zsák Károly – 1912, 1924 olimpiákon válogatott futball kapus

Füzi Gábor – 1941. Köln, magyar futball válogatott tagja

Hidegkúti Nándor – 1952. olimpiai futball válogatott tagja, az Aranycsapat tagja gázóra leolvasó volt, ami akkoriban egy bizalmi állás volt!

Körmöczi Zsuzsa – minden idők legnagyobb magyar teniszezőnője

Vad Dezső – Gázláng újság főszerkesztője, wimbledoni ifjúsági tenisztorna döntőse

Tornyosi Lajos – 1980. világbajnoki ezüstérmes tekéző, 37-szeres válogatott

Tornyosi István – ifjúsági világbajnok, teke

Magyar bajnokok

Semlyédi Ferenc – sokszoros magyar úszóbajnok

Topoczer András – többszörös kerékpárbajnok

Molnár Ferenc – többszörös kerékpárbajnok

Wermann László – mezei futóbajnok

Pudányi Pál – magyar főiskolai bajnokságok győztese (pisztoly)

Subics Lajos – NB I-es futball játékos

Zalár Andor – NB I-es futball játékos

Szabó László – 8-szoros magyar tekebajnok, ma is aktív játékos

Ma is vannak hírességeik

Kenyeres József, a női kézilabdacsapat vezető edzője

Mészöly Kálmán a labdarúgók edzője

Kovács Bianka, kézilabda IB

Büszkék a női kézilabdacsapatra, amely az I. osztály legfiatalabb csapata…

A FŐGÁZ csak az elmúlt három évben jelentős összeggel támogatott olyan sportágakat, mint a vízilabda, jégkorong, öttusa, triatlon, tenisz, sakk, birkózás, futball, ritmikus sportgimnasztika, korcsolya, karate;