A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében fogyatékossággal élő alkotók festményeiből nyílik kiállítás a Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Napján a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz), mint a rendezvény házigazdája, hatszázezer magyar fogyatékkal élő ember munkásságát szinte ismeretlen, de annál megdöbbentőbb adatokkal kívánja bemutatni.

A fogyatékkal élő emberek társadalmi és munkahelyi kirekesztése az Európai Unió szinte minden tagállamában komoly problémát jelent. Az európai fogyatékkal élő emberek mindössze 45 százaléka foglalkoztatott, míg a nem fogyatékkal élők 64 százaléka jut munkához. (Hazánkban az arányok még rosszabbak, a fogyatékos emberek körében évek óta 90 százalékos a munkanélküliség.) A Világbank szerint a világon a fogyatékkal élő emberek kirekesztése, társadalmi egyenlőségük biztosításának hiánya a világ GDP-jének 1,37-1,94 ezer milliárd amerikai dollár kiesését jelenti.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa és Kósa Ádám, az Európai Parlament első siket képviselője által kezdeményezett rendezvénysorozat arról fogalmaz meg üzenetet, hogy hogyan lehetne ösztönözni a munkahelyteremtést, támogatni a társadalmi tudatformálást és elősegíteni az állam támogatáspolitikájának változását.

Kósa Ádám szerint ma még sokan idegenkednek a fogyatékossággal élő emberek alkalmazásától, mert azt gondolják túl sok és megoldhatatlan segítséget igényelnek a fogyatékossággal élők és nem képesek ugyanolyan teljesítményre. Régóta bebizonyosodott azonban, hogy nem csak a kevésbé súlyos fokban fogyatékos emberek képesek támogatással önálló életet élni. Sokan vannak hallás-, látás- és mozgássérült emberek, akik gyereket nevelnek, párkapcsolatban élnek, művészeti alkotásokat hoznak létre és kiváló munkateljesítményre képesek. A fogyatékos személyekre felnőtt, önálló életvitelre képes állampolgárként kell tekintenie mind a döntéshozóknak, mind a társadalomnak.


A „Művészetünk a kommunikáció” című kiállításhoz kapcsolódóan a fogyatékkal élő emberek sokszínűségét bemutató produkciók is várják a közönséget december 3-án. Bemutatkozik a siket amatőr színészekből álló Ergo Sum jelszínház, mely előadásában a megértés lehetőségeit boncolgatja siket szülők halló gyereke, valamint halló szülők siket gyereke között. Fellép továbbá a Baltazár Színház, mint az ország első, értelmi sérültekből álló színtársulata, akik ezúttal az idő múlásáról, a velünk született bölcsesség megtalálásáról beszélnek a színház nyelvén. A rendezvény a Barankovics István Alapítvány társszervezésében valósul meg, az esemény fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.