A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a magyar műszaki felsőoktatás fellegváraként meghatározó szerepet játszik a reálszféra fokozódó szakemberigényének kielégítésében.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a BME által ez év áprilisában elnyert kutatóegyetemi címe komoly szakmai és morális elvárásokat támaszt az egyetem jövőbeli tevékenységét és fejlődését illetően. Megelőlegezi mind az oktatás színvonalának és a kutatási tevékenység minőségi fejlesztését, mind pedig a kutatási eredmények oktatásba építését.

– A korszerű magyar felsőoktatás versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy az intézmények gazdasági működése is professzionális és átlátható legyen – hangsúlyozta az államtitkár.

Fónagy János megerősítette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az uniós támogatások szabályozási környezetének egyszerűsítésével és javításával járul hozzá ahhoz, hogy a fejlesztési források célzottabban, gyorsabban és hatékonyabban kerülhessenek felhasználásra az állami felsőoktatásban is.