Az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. volt ügyvezetőjét november elején vették őrizetbe a gyanús VII. kerületi házeladások miatt. A vele kötött vádalku eredményeként november végén azonban már szabadlábra is helyezték. A vállalkozó nem sokat tétlenkedett. A szabadulása utáni napokban máris újra felkereste a botrányt kipattantó Király u. 15. lakóit, hogy ismét lakásvásárlási szándékáról tárgyaljon velük. Nyomaték-, vagy kiengesztelésképpen a napokra pedig disznóvágást ígért a házban élőknek. Erről végül, mint a lakóktól megtudtuk, lebeszélték.

A vállalkozó – szabadulása óta – ettől függetlenül napi vendégként győzködi azóta is a lakókat, köztük Évát is, aki 57 éve él az épületben. Évának és férjének Nagy például 20 millió forintot ígért a lakásukért, erről közjegyzői okirat is született, a család ezért nemcsak kinézte, de kölcsönből meg is vette magának új otthonát, amit aztán – miután Nagy cége nem teljesített – el kellett adniuk, összesen több mint négymillió forintot bukva a meghiúsult üzleten.

A ház egy másik lakójának, Jánosnak és nejének felújítandó nagy alapterületű házbeli lakásukért egy felújított kisebbet és készpénzt ígért – most újra – a vállalkozó.

– Azt mondta, hogy kitart a dolog mellett, a szerződéseket véghez akarja vinni, harcolni fog a dologért.

A szerződéseket 2007 végéig Nagy valamennyi lakóval megkötötte, az önkormányzat azóta azonban elállt az értékesítéstől, emiatt a vevő a Nagy résztulajdonában álló Király Palace Kft. pert indított. Az önkormányzat közben kezdeményezte az épület társasházzá alakítását, így a lakók vehetik majd meg ingatlanjaikat. A házat képviselő ügyvéd, Hoffmann László szerint Nagy ezek után még mindig egyezkedhet a lakástulajdonossá lett bérlőkkel.

Hoffmann László:

– Ha van pénze, meg is veheti bármelyik lakást, amelyik eladó, de egyből a házat nem tudja megvenni, legfeljebb egyes lakásokat az után, hogy a bérlők megvásárolták.

Nagy lakásvásárlásának az ügyvéd szerint az sem akadálya, hogy büntetőeljárás folyik ellene. A jogerős ítéletig egyrészt ugyanis ártatlannak tekinthető, másrészt a polgári ügyektől a cégvezetést kivéve ezután sem tiltanák el.

(Krónika)