Hirdetés

Ander Balázs (Jobbik) azt kérdezte, meddig tartják még „cselédbéren” az állami érdekeltségű vállalatok dolgozóit. Az ellenzéki politikus szerint 150 ezer munkavállaló, az állami cégek „korán kelő” melósai várják, mi lesz a sorsuk idén. Ezek a dolgozók 6 százalékos, az infláció szintjén mozgó béremelést szeretnének, hogy enni tudjanak adni gyermekeiknek, ki tudják fizetni számláikat. Jelezte: messzemenően támogatják a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek bérigényét. Szerinte a bérek rendezése 28 milliárd forintból megoldható. Lesz-e, és ha igen, milyen mértékű béremelésre számíthatnak ezek a munkavállalók? – firtatta.

Fónagy János helyretette a cselédsorsról szónokoló jobbikos képviselőt, rámutatva, a képviselő aligha rendelkezik személyes élményekkel a témában, és azt kívánja mindenkinek, ne ismerjük meg, mi is az a cselédsors. Megkérte a jobbikos képviselőt, ne dobálózzon ilyen kifejezésekkel.

Fónagy János államtitkár rámutatott: a kormány az elmúlt másfél-két évben alapvetően a munkahelyek biztonságát, az emberek megélhetését, a folyamatos foglalkoztatást tartotta szem előtt.

Hangsúlyozta: egyetlen állami vállalat sem bocsátott el embereket a járvány miatt.

Korábban írtuk

Nehéz politikai vitát folytatni ugyanakkor olyan szakmai kérdésekben, ahol számokról kell beszélni. Nem lehet olyan számot mondani, aminél ne lenne nagyobb – jegyezte meg.

A képviselő a választ nem fogadta el.