Tömegközlekedés

A tűzijáték után, a sűrítések mellett a hazajutás megkönnyítése érdekében egyes felszíni járatok üzemideje meghosszabbodik. A járatok többnyire az utolsó metróhoz csatlakozva, valamint az átszállási kapcsolatokat figyelembe véve indulnak utoljára.

A rendezvények és a kapcsolódó előkészületi munkák miatt a következő változások várhatóak a BKV felszíni hálózatán:

– A Hősök terei rendezvény miatt 5.30 és 13.30 között (szakaszosan) terelt útvonalon közlekedik a 20E, 30, 30A autóbusz, a 75-ös, 79-es trolibusz, illetve rövidített útvonalon jár a 2-es villamos.

– A Kossuth téri rendezvény miatt 9-10 óra között rövidített útvonalon jár a 70-es, 78-as trolibusz, illetve terelt útvonalon közlekedik a 115-ös busz.

– A budai oldali rendezvények miatt 17 óráig terelt útvonalon közlekedik a 11-es, 16-os, 86-os, 105-ös, 160-as, 216-os, 260-as, V jelzésű villamospótló autóbusz.

– A tűzijáték miatt 16 órától nem közlekedik a 49-es villamos, 17 órától nem közlekedik a 16-os, 27-es, 86-os, 178-as, 216-os autóbusz. Rövidített útvonalon, illetve megosztva közlekedik az 5-ös, 7-es, 7E, 8-as, 39-es, 105-ös, 112-es, 173-as, 173E és V jelű autóbusz és a 2-es, 41-es, 47-es villamos, terelt útvonalon jár a 11-es,115-ös, 160-as, 260-as, 990-es autóbusz.

– A Szabadság hidat érintő 41-es, 47-es és 49-es villamosok várhatóan 22.30 órától, míg az Erzsébet hidat érintő 5-ös, 7-es, 7E, 8-as, 112-es, 173-as, 173E jelű autóbuszok várhatóan 23 órától közlekednek ismét teljes útvonalukon. A többi járat útvonala másnaptól áll helyre.

Duna-hidak

Augusztus 20-án a Margit híd a gyalogos- és gépjárműforgalom elől zárva lesz már 13 órától és 15 óra 30 percig, majd 17 órától a tűzijáték végéig. A Lánchíd 17 órától lesz lezárva szintén a tűzijáték végéig.

További forgalmi korlátozásokról részletesen a www.augusztus20.kormany.hu honlapon olvashat.

Közúti zárások

Forgalom elől elzárt terület 2011. augusztus 20-án 18 órától előreláthatóan éjfélig:

Margit híd – Szent István körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Kálvin tér – Üllői út – Ferenc körút – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Villányi út – Budaörsi út – Alkotás utca – Vérmező út – Margit körút – Bem József utca – Tölgyfa utca – Margit híd által határolt terület.

Lezárásra kerül továbbá a Budai és Pesti alsó rakpart 2011. augusztus 20-án 13.30 órától augusztus 21-én 6 óráig. Az Alagút – Lánchíd utca – Lánchíd útvonalat a forgalom elől augusztus 19-én 18 órától 21-én 6 óráig zárják le. A Bem rakpart két ütemben kerül lezárásra: a Bem tértől a Halász utcáig augusztus 18-án 20 órától 21-én 6 óráig, a Halász utca – Jégverem utca között augusztus 18-án 23 órától 21-én 6 óráig.

A Honvéd tisztavatás, illetve előkészületei miatt augusztus 19-én 9-13 óra között – le lesz zárva a Hősök terén körbevezető úttest (kivéve a Dózsa György utat), a Kós Károly sétány, az Olof Palme sétány (Hősök tere – Dvoráksétány között) és az Állatkerti körút (Állatkerti út – Hősök tere között). A Dózsa György út járható. Augusztus 20-án 6-8 óra között az előző napi lezárások vannak érvényben, 8-14 óra között ezeken kívül le van zárva még a Dózsa György út (Városligeti fasor – Podmaniczky utca között) és az Andrássy út (Bajza utca – Hősök tere között, beleértve a keresztező utakon keresztben áthaladást is). 9:00-10.30 között az Andrássy út lezárása az Oktogon – Hősök tere közötti szakaszra terjed ki. A Teréz körút járható marad.

A Szent Jobb körmenet miatt lezárásra kerül a Szent István tér és a környező utcák augusztus 20-án 14 és 20 óra között.

Augusztus 20-án 17-24 óra között le lesz zárva a gépjárműforgalom elől a XXIII. kerület (Soroksár) Hősök tere is. Az erre haladó autóbuszok közlekedése azonban biztosítva lesz.

Parkolás

Az érintett rendezvények környezetében több helyen kell számítani megállási, illetve várakozási tilalomra.

A lezárások és terelések tényleges időpontja a rendőrség operatív döntése alapján változhat.

A részletes változások, az utolsó indulási időpontok, a sűrített és a mentesítő járatok menetrendje és a további fontos információk megtekinthetők a BKV (www.bkv.hu), illetve a FŐVINFORM honlapján (www.fovinform.hu, Tel.: +36-1-317-1173).

Honnan érdemes a tűzijátékot nézni?

Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a tavalyihoz hasonlóan elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály, melyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vígadó téri kikötővel szemben horgonyoz. A negyedik helyszín a már tradicionálisnak mondható Gellért-hegy, ahol azonban a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a tűzmegelőzési szempontból biztonságosabb Szabadságszobor elé telepítik a rakétákat.

Tehát érdemes a Duna-parton elhelyezkedni, vagy olyan helyen tartózkodni, ahonnan a Duna és a Gellért-hegy jól látható. A tűzijátékot nem lehet sem a Margit hídról és Lánchídról nézni.

A petárdák 10 méteres magasságtól 200 méterig fognak felröppenni, a Gellért-hegyről kilőtt rakéták természetesen ennél magasabbra szállnak. A négy helyszín három kilométer hosszan biztosítja a feledhetetlen látványt.

A harminc perces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jut a Duna, illetve az elmúlt félév sikerekben gazdag magyar EU elnöksége. A fényjáték első percei a főváros századforduló előtti kávéházi hangulatát idézik, a város rohamos fejlődését, majd a képek visszakanyarodnak egészen Szent István koráig, és az államalapítás, ősi hagyományaink, illetve a kereszténység szimbolikáját megjelenítő fények villannak fel. A tűzijáték különleges zenei összeállítással és hozzá illő képekkel köszönti a Duna-stratégia országait is, majd Magyarország mint Európa szívében elhelyezkedő kulturális, sokszínű főváros jelenik meg. A záróképek az összetartozást jelenítik meg, majd a finálé perceiben a látvány és a zene katartikus kiteljesedése ragadja magával a nézőket.

Az idei attrakció során a megszokottnak mondható színes csillagokat bontó tűzijáték-bombák mellett láthatunk majd sárkánytojást, recsegő stroboszkópot, tigrisfarkat, aranyesőt, üstököst és kókuszpálmát, de a napraforgó és aranypók elemek sem fognak hiányozni. Bár a sebesen szikrázó fények mindenki számára más-más képeket rajzolnak az égre, abban egészen biztosak lehetünk, hogy az idén is emlékezetes lesz a tűzijáték.