Ezúttal a kispesti önkormányzatot érintő szálával folytatja a Magyar Nemzet a fővárosi korrupciós botrányról szóló cikksorozatát. Emlékezetes, az egész ügy azzal kezdődött, hogy a hatóságoknál megjelent egy titokzatos informátor, aki önmagára és több későbbi gyanúsítottra, köztük Kiss László óbudai polgármesterre is terhelő vallomást tett még 2021 decemberében. Az informátor többek között azt is elmondta, hogy Kiss Lászlót „főnöknek” nevezték az ügy szereplői, akik azt is hozzátették, hogy a polgármesternek „megy a pénz”.

Hirdetés

Az ügyben márciusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük a baloldal fontos háttéremberét, P. Gábort, illetve társait, D. Róbertet, valamint F. Lászlót, Kiss László bizalmasát, felesége korábbi üzlettársát. Utóbbi kettő már szabadult a letartóztatásból, miután a lap információi szerint beszélni kezdtek.

Minősített vesztegetés

Júniusban a nyomozó ügyészek elvitték Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, majd augusztus 14-én Kiss Lászlót is őrizetbe vették. Mindkettőjüket bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, a hatóság feltételezése szerint Czeglédy száz-, Kiss tizennyolcmilliót tehetett zsebre. A polgármestert ezenkívül még pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítják. Mindketten abszurdnak tartják ugyanakkor a gyanúsítást és ártatlannak vallják magukat ugyanúgy, ahogy P. Gábor is.

A hatósági dokumentumokból kiderül, hogy ezekből a felvételekből hozott nyilvánosságra több részletet Anonymous is, például egy autóban történt pénzátadásról, illetve egy olyan, sok száz millió forintnyi összegről, amit Magyarországra akartak hozni és amely valamilyen drogügyletből származhatott.

Több kerület is érintett lehet?

A hatóságnak átadott felvételek között több kerületet érintő visszaélésre is van utalás, például a hanganyagokban előkerül a zuglói korrupciós ügy is, de a XVIII. kerületre, Pestszentlőrincre vonatkozóan is hangzanak el információk, amelyek felvetik Szaniszló Sándor polgármester felelősségét is.

Korábban írtuk

A kispesti szocialisták is szóba kerültek

A lap hozzáteszi: a titokzatos feljelentő vallomásában a fenti kerületeken kívül a Gajda Péter vezette, a korábban a Lackner-ügytől hangos kispesti önkormányzatról is említést tett. Ismert, 2019 őszén nyilvánosságra került egy felvétel, amin százmilliós korrupcióról beszélt „kólának” nevezett fehér por és alkohol társaságában Lackner Csaba volt baloldali önkormányzati képviselő. A rendőrség a gazdasági bűncselekmények, illetve droggal kapcsolatos ügyek miatt is eljárást indított, ám eddig sem Lacknert, sem pedig más, komolyabb pozícióban lévő tisztviselőt nem gyanúsítottak meg.

Visszatérve a feljelentőhöz, ő a Gajda Péter vezette kerületről a következőket mondta el kihallgatóinak:

„P. Gábor 2018 év vége felé azzal keresett meg, hogy a cégemmel az ő segítségével nem vennék-e részt a 2019-es önkormányzati képviselő-választás kampányához kötődő feladatokban. Ez elsősorban reklámtevékenységet jelentett volna, ilyen munkát én korábban soha nem végeztem, és a cégemben sem volt ilyen képesítéssel rendelkező személy, így sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nem voltak meg annak, hogy én ilyen tevékenységet végezzek“.

Később a férfi azzal folytatta, hogy P. megnyugtatta, hogy neki csak Gajda Péterrel és az ellenzéki összefogás „egyesüléssel” kell szerződést kötnie, de a munkát ki kell adnia egy alvállalkozónak. A tanú állította: neki megmondták, hogy cégének semmilyen konkrét tevékenységet nem kell végeznie, de az árakat majd úgy határozzák meg, hogy a cégnek 10-15 százalékos haszna maradjon.

Csak aláírt

„A szerződéseket én gyakorlatilag úgy írtam alá, hogy annak feltételeit senkivel semmilyen módon nem én tárgyaltam le, az alvállalkozókkal és a pártok képviselőivel, valamint a polgármesterrel sem kerültem kapcsolatba. Tudomásom szerint ezeket a tárgyalásokat P. Gábor folytatta le, az én feladatom kizárólagosan abból állt, hogy az elém tett papírokat aláírjam, illetve a cégem számlájára érkező összegeket a P. Gábor által meghatározott összegben és feltételekkel továbbutaljam” – vallotta a feljelentő.

Az már ismert, hogy a pestszentlőrinci ingatlanügyek kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészségtől elkülönített eljárásban a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik, éppen ezért kerestük a rendőrséget, hogy van-e esetleg nyomozás a kispesti szál miatt is.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.