Ez a mostani lépés tökéletesen beleillik Gyurcsány eddigi politikájába, az ő és az MSZP egyetlen célja, hogy elkerüljék az előre hozott választásokat – jelentette ki az MNO-nak Fricz Tamás. A politológus kiemelte, hogy ez a húzás lélektanilag is hatást kíván gyakorolni a közvéleményre, Gyurcsány az „új kezdet” illúzióját adná el ezzel. Ebben az a veszély is benne rejlik – folytatja a politológus –, hogy a korábban éppen a már nemzetközileg is politikai kalandornak számító Gyurcsány miatt szétszéledt szocialista tábor újra összejön, a korábbi elfordulók visszatalálnak a párthoz.

Kiss Péter, Bokros Lakos, Bajnai Gordon jöhet számításba mint lehetséges jelölt – teszi hozzá Fricz Tamás, aki arra is felhívja a figyelmet: várható volt, hogy Gyurcsány magától mond le, s nem várja meg, amíg „elkergetik”. Így akar „morálisan megemelkedni”, olyan látszatot kelteni, mint aki az „ország üdvéért mindenre képes”.

Fricz Tamás állítja, hogy az ellenzéknek, a Fidesznek és a társadalomnak immár nem szabad hagynia, hogy a morálisan elhasználódott MSZP és Gyurcsány újra a társadalom kizárásával, kamarillapolitikával egymás között mutyizzák le, mi legyen az országgal. A politológus emlékeztetett: Őszöd óta az MSZP és köre mindig kiállt Gyurcsány mellett, nincsen morális alapjuk ahhoz, hogy egymás között rendezzék el Magyarország ügyeit.

Amikor a kormányfő lemond, lemond a kormány is, egy normális demokráciában ilyenkor előre hozott választások következnek – jelentette ki Fricz Tamás. Diktatúrára utal, ha a minden szempontból bukott kormányzó elit nem képes önként távozni a hatalomból, és továbbra is egymás között osztozkodnak a pozíciókon.

Ha másképp nem megy – folytatja a politológus –, akkor a társadalomnak ki kell vonulnia az utcára, hogy kikényszeríthessék az előre hozott választásokat. A tét nem kevesebb, mint annak eldöntése: diktatúrát vagy demokráciát akarunk-e Magyarországon.

Szintén az „új kezdet” szándékát emlegette Kiszelly Zoltán is az MNO-nak. Mint a politológus mondta, a program lehetne az euró bevezetése vagy a Reformszövetség programjának a minimuma. Szerinte olyan jelöltet keresne az MSZP kormányfőnek, aki „teljesít bizonyos” kívánságokat, viszonylag könnyen ellenőrizhető, irányítható.

(MNO)