Fotó: T. Szántó György / Demokrata
Hirdetés

– Szervezett akció volt Szájer József leleplezése?

– Ha az összes körülményt számba veszem, akkor azt látom, hogy ez egy professzionálisan előkészített csapda volt.

– Ez bevett eszköze a titkosszolgálatoknak?

– Hogyne! Ha meg akarunk buktatni, sarokba akarunk szorítani valakit, teszem azt, egy ügynököt, akkor csapdát állítunk neki. Hadd sétáljon bele.

Korábban írtuk

– Mik azok a jelek, amik szervezett akcióra utalnak?

– Mindjárt maga a fiatalember személye, aki a szexpartit szervezte. Azt mondta, rendszeresen csinál ilyeneket, sőt, ennél sokkal nagyobbakat is. Válogatott társaság jelenik meg a partikon, egy szűk kör képezi a közönség magvát, de mindenki hozhat magával még egy embert. Itt nyilvánvalóan célzott meghívásokról van szó, politikusok, közéleti személyiségek vagy éppen fontos gazdasági, pénzügyi szereplők, médiasztárok csapdába csalásáról. Az is feltűnő, hogy a rendőrök most rátörték az ajtót egy ilyen partira, ahol nem szólt a zene, és nem volt hangoskodás sem. Ráadásul mindjárt videóra vették az akciót, világos, hogy tudták, mi folyik a lakásban. Az pedig végképp elárul mindent, hogy a rajtaütést követően csak Szájer József nevét, illetve monogramját szivárogtatták ki. Tehát a művelet az ő személye, azon keresztül pedig a Fidesz, a vétózó magyar kormány, illetve Magyarország ellen irányult.

– Milyen gyakran veti be a politika ilyen terepen a szolgálatokat?

– Erősebb, dominánsabb államok elvárják a szolgálataiktól, hogy kezdeményezően lépjenek fel, és ne csupán kövessék az eseményeket. Amit láttunk, az jól ismert fegyver a felderítés és az elhárítás világában. Ráadásul hatásos is, és ezt tudják a politikusok. A Szájer-féle forgatókönyvet használta a politika, illetve az általa mozgatott szolgálat a jobboldali Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt elnöke, alkancellár ellen is. Egyetlen mozdulattal letörölték a térképről.

– Ki informálhatta Szájer József életviteléről, szexuális beállítottságáról azokat a vélhetően brüsszeli döntéshozókat, akik aztán játékba lendíthették az érintett szolgálatokat?

– Először is tudni kell, hogy Brüsszel kiemelkedően fontos célterület a világ aktív szolgálatai számára, hisz az Európai Unió, de a NATO központja is egyben. Na már most, ezek a szolgálatok alapesetben egyfajta szűrő-kutató munkát végeznek. Mintha fölporszívóznák a szőnyeget, úgy gyűjtik az információkat, amelyek első ránézésre nem is tűnnek érdekesnek, de bármelyikről kiderülhet, hogy adott helyzetben és összefüggésben aranyat ér. És ekkor elkezdődik a célirányos felderítés.

– Milyen esélyei lehetnek egy ilyen viszonyrendszerben az elhárító szolgálatoknak?

– Külföldön sokkal nehezebb helyzetben vannak. Az elhárítás alapvetően hazai pályán érzi igazán a labdát. Külföldi vonatkozásban a megelőző tevékenységnek van a legnagyobb szerepe. Fel kell tárni például, hogy milyen támadási, zsarolási felületei lehetnek egy kiutazó politikusnak, diplomatának, és hogy ezek milyen súlyú kockázatot jelentenek. Itt jön az a létfontosságú felvilágosító-, felkészítőmunka is, amely során el kell magyarázni az érintett személynek, hogy miként kerülheti el a rá leselkedő csapdákat, hogyan védheti ki a provokációkat, és így tovább.

– Elképzelhető egy ilyen akció után egy magyar válaszlépés? A Bond-filmekben az ilyesmi sosem marad felelet nélkül.

– Azt mindenki érzékeli a híradásokból, hogy ha megbukik valahol egy diplomatának álcázott ügynök, és kiutasítják, akkor a másik országban is ugyanez történik. Ezzel minden el van rendezve a lovagiasság szabályai szerint. Könnyen megy az egész. Az aktív szolgálatoknak van egy nagy hűtőszekrényük, amelyben lefagyasztott készételek várják, hogy elővegyék, majd pedig felmelegítsék őket. Ha szükséges. Mindez az úgynevezett szolgálati diplomácia szintjén történik, ahol a felek így kiegyeznek egy döntetlenben, elkerülendő a nagyobb botrányokat. Erről ennyit mondanék.

– Zavaros, naponta változó vallomások látnak napvilágot Szájer József ügyében. Mi történik itt tulajdonképpen? Mintha az akciónak ezt a részét nem dolgozták volna már ki az ügyben fellépő szolgálatok…

– Első látásra valóban azt gondolhatja az ember, hogy kapkodtak, sürgette őket az idő. De! Ilyen esetben megszervezik a dezinformációs kampányt is. A cél az, hogy a sokféle, állandóan változó hírek özönében elvesszen a lényeg. Szomszédok jelentették fel a házibulit? Vagy egy rivális partiszervező gonoszkodott? Lehet így, de lehet úgy is, a gyanútlan polgár nem talál ki ebből a labirintusból. De azt megjegyzi a közvélemény, hogy magyar EP-politikusról van szó, mert ekörül szándékosan nem ködösít a szolgálat, de a média sem.

– Térjünk vissza a parti szervezőjére! A hírek szerint ráismertek, kiderült, hogy lengyel származású, és a hazájában csalás miatt körözik a hatóságok. Elképzelhető, hogy megzsarolták, alkut kötöttek vele, és ezért nem adja ki Brüsszel?

– Biztosak lehetünk benne, hogy a bulikon kompromittáló felvételek készülnek, és vadul folyik az adatgyűjtés is. Mindegy, hogy ki van ott, és milyen nemzetiségű, az előbb mondtam, az ételt lehűtik, és amikor kell, fölmelegítik. Ugyan miért adnák ki Lengyelországnak ezt a hasznos fiatalembert?

– Azért ott már nagyon kilóg a lóláb, hogy azt mondta, számos lengyel és magyar kormánypolitikus van a vendégei között. Ez úgy hangzik, mintha a konzervatív PiS és a szintén konzervatív Fidesz gyűjtené magához a homoszexuális politikusokat.

– Ez már tényleg ostobaság. Nyilván keletkeznek más esetek is a fiatalember partijain összeszedett felvételek, információk alapján, de ezek nem kapnak nyilvánosságot, mert nem az a cél, hanem zsarolás, ami szigorúan a négy fal között történik.

– Gyurcsány Ferenc olyan következtetést vont le nyakatekert érveléssel, hogy Szájer Józsefet a Fidesz bűnös és diktatórikus rendszere kényszerítette hazugságra szexuális beállítottságával kapcsolatosan. Benne volt az ellenzék az akcióban?

– Én azt mondom, ezt az ügyet most készen kapták. Persze rögtön ráharaptak. A balliberális oldal az LMBTQ-kultúra terjesztésének élharcosa idehaza. Szájer József esetében azonban másról van szó. Ő a nemi identitását zárt körben, zárt ajtók mögött élte meg. Volt és van is benne morális tartás, nem provokált, nem riszálta magát a Pride-okon, amúgy pedig követte és igyekezett érvényre juttatni a Fidesz politikáját.

– Ki lesz a következő?

– Sajnos lehetnének tippjeim. Egyébként másfél évvel a 2022-es választás előtt Szájer József lejáratása, benne a táskájában talált droggal is, fájdalmas lövés a kormánynak, hiszen a képviselő fontos szereplő volt a magyar érdekek brüsszeli megjelenítésében. Az ő kiiktatása egyben figyelmeztetés is. Komolyan kell venni, mert erre számíthatunk majd a választási kampányban.

– Van itt azért egy kis zavar. El kellene döntenie a balliberális elitnek, hogy most akkor büszke és védendő jelenség-e az LMBTQ-kultúra, vagy szégyenszerűen bűnös dolog.

– Ez a brüsszeli kettős mérce újabb megtestesülése. Amúgy pedig arra játszottak, hogy a liberális értékrendben természetes helye van a homoszexualitásnak, a keresztény, konzervatív értékrendbe viszont sokkal nehezebb beilleszteni. Háború folyik Magyarország ellen, hibrid háború. Ez a gondolat még szokatlan lehet az emberek jó részének, de ideje felismerni. Mindeközben Kárpátalján az SZBU nevű ukrán biztonsági szolgálat fegyveres razziát tartott ottani magyar intézményeknél, teljesen törvénytelen és indokolatlan módon. Vegyük észre végre, ez az akció ugyanarról a tőről fakad, mint Szájer József lejáratása. Titkosszolgálati területen is frontvonalba került Magyarország. Részünkről ma már azért folyik a harc, hogy tisztességes és valóban szabad választást tarthassunk 2022-ben. És ne működhessen az Amerikában kipróbált recept.