Mint mondták, a magyarok szívvel-lélekkel fogadták őket, támogatásukat haza szeretnék vinni Japánba és megosztani társaikkal.

Több ország hasonló meghívása után elsőként Magyarországra látogattak fukusimai diákok – hangsúlyozta Ito Tecuo japán nagykövet a rezidencián rendezett fogadáson.

A 14-17 éves tanulók csoportja az úgynevezett a Kizuna-projekt keretében a hódmezővásárhelyi önkormányzat meghívására július 25-én érkezett Magyarországra.

Az erősen sugárszennyezett Fukusima, valamint a szökőár és földrengés által sújtott Iwate prefektúrából érkezett 17 fukusimai diák a magyarországi japán vállalatok által támogatott fogadáson arról beszéltek: akármerre jártak az országban, szeretet és kedvességet kaptak, sok magyar barátra leltek.

„Szívvel-lélekkel fogadtak bennünket, úgy érzem, ezért tudunk mosolyogni” – mondta egy Fukusima városából érkezett 15 éves lány. Egy másik 17 éves lány a meghívásért háláját kifejezve azt mondta, a jövőben viszonozni szeretnék a magyarok támogatását. „A mi magyarországi üdülésünk is segíti Japán talpra állását” – fogalmazott egy harmadik diák.

Ito Tecuo japán nagykövet méltatta, hogy a borzalmas tragédia óta eltelt öt hónapban Magyarországon sok koncertet rendeztek és gyűjtéseket szerveztek a károsultak megsegítésére.

Márton Attila (Fidesz) az Országgyűlés japán-magyar baráti tagozata nevében köszöntötte a diákokat, és azt mondta, Magyarország bár kis ország, a tőle telhető módon igyekezett segítséget nyújtani a bajba jutottaknak. Reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon eltöltött napok segítenek majd a diákoknak feldolgozni a természeti katasztrófa miatti rossz élményeket, lelki erőt és segítséget adnak nekik a következő hónapokra, évekre.

A japán fiatalokat szerdán fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is, mint a nagykövet mondta, a kormányfő hosszú időt töltött a tanulókkal, akiknek saját dolgozószobáját is megmutatta.

Ito Tecuo nagykövet az MTI-nek a fogadáson azt mondta: Japán különösen hálás a Magyarországról érkezett segélyek mellett azért, hogy japán diákok üdülhetnek Magyarországon. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a japánok hogyan tudják feldolgozni a márciusi katasztrófát, azt mondta: a szigetországban korábban elképzelhetetlennek tartották, hogy egy ilyen tragédia náluk bekövetkezzen, és az lehet az egyik tanulság, hogy arra is fel kell készülni, ami lehetetlennek tűnik. Hozzátette, hogy a világ együttérzése és rokonszenve sokat segít a japánoknak a tragédia feldolgozásában, „ez erőt adott nekünk”.

(MTI)