Fülöp Attila elmondta: az egyeztetésen a hajléktalanellátás minden résztvevője jelen volt, köztük az önkormányzatok, a mentőszolgálat, a rendőrség, a polgárőr szövetség, valamint a hajléktalanellátók képviselői. Ma Magyarországon a központi költségvetésből mintegy 16 milliárd forintot biztosítanak hajléktalanellátásra – közölte az államtitkár hozzátéve: ennek nagyjából a fele a fővárosba kerül, ami arányban van a Budapesten élő hajléktalanok számával.

Hirdetés

Elmondta, a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, amelyhez a kormányzat garantálja a forrásokat. Az önkormányzatok ezt a feladatot civil és egyházi szereplőkkel közösen látják el. Fülöp Attila közölte, az említett 16 milliárd forinton felül mintegy 252 millió forintot osztanak ki egy már lezajlott pályázat keretében a következő hetekben. Ezt a hajléktalanellátó szervezetek alapvetően három feladatra fordíthatják: egészségügyi ellátás biztosítására a hajléktalanellátó intézményekben, önálló lakhatásra, valamint az ellátó szervezetek munkatársainak képzésére.

A hajléktalan emberek rendelkezésére álló férőhelyekről szólva elmondta: jelenleg Magyarországon csaknem 20 ezer férőhely áll rendelkezésre, ennek egyik része a nappali ellátást jelenti, a másik része a bentlakásos ellátást, a harmadik pedig az éjszakai krízis férőhelyeket.

Ez utóbbiból 5648 van országosan, és jelenleg az ilyen férőhelyek mintegy 33 százaléka szabad – tette hozzá. Fülöp Attila rámutatott: a mostani kihasználtság alapján, figyelembe véve a november elsején kinyitó plusz férőhelyeket azt látni, hogy van elég szabad férőhely.

Korábban írtuk