Hirdetés

A Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejegyzésében felhívta a figyelmet az Érték Vagy! programra, melyet 2020-ban hoztak létre a „foglalkoztatás, felelősségvállalás és közösségépítés” jegyében, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a megváltozott munkaképességgel dolgozók helyzetére.

Az államtitkár rámutatott: minden egyes álláshely, minden egyes munkakör, amelyet megváltozott képességgel bíró – de dolgozni képes és akaró – munkavállaló tölt be, kétszeres értéket hordoz magában. Egyrészt gazdasági értéket, hiszen a munkaszerződések üzleti döntésekből születnek; másrészt közösségi szolidaritásvállalást, felelősségvállalást.

2010-ben a megváltozott munkaképességű embereknek csupán 18 százaléka dolgozott – jegyezte meg, majd hozzátette: kevesebb mint minden ötödik fogyatékossággal, tartós betegséggel élő ember tudta magát és családját bérből és jövedelemből eltartani.

Az ön és közbecsapás minősített esetének nevezte az állam részéről azt a rossz szocializációt, mely a „segélyek könnyű, de kiszolgáltatott világába sodort” sokakat, ahelyett hogy a munkához segítette volna őket.

„Az ehhez szükséges melót a baloldali kormányzás nem vállalta fel, nem végezte el” – fogalmazott Fülöp Attila.

Korábban írtuk

Ezzel szemben ma már majdnem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből és jövedelemből tartja el magát és családját – mutatott rá. A foglalkoztatási ráta ebben a célcsoportban közel 50 százalékra nőtt – jelentette ki.

Magyarországon az elmúlt évtizedben egymillió fővel nőtt a foglalkoztatottak száma – állapította meg. „Büszkén mondhatjuk, hogy a legnagyobb mértékű – 150 százalékos bővülés – pont az egyik legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévő célcsoport, a megváltozott munkaképességűek körében következett be” – írta.

Kitért az Érték Vagy! programra is, amely idén egy új elemmel bővül. Elkészült ugyanis az Érték Vagy! Album. Az album szereplői az ország különböző helyszínein, különböző munkakörökben dolgoznak, élik a mindennapi életüket. Az albumban látható minden fénykép mögött egy-egy emberi sors van a maga nehézségeivel, teljesítményével, akaraterejével, közösségbe vetett hitével.

Facebook-bejegyzésében Fülöp Attila kijelentette: „a magyar kormány továbbra is azért fog dolgozni, hogy még több munkahelyet hozzunk létre, még több segítséget nyújtsunk, még több akadályt hárítsunk el azoknak az embereknek az életéből, akiknek erre a legnagyobb szükségük van”.