Furmint Február tizenharmadszor
Nem szerencsétlen szám, épp ellenkezőleg. Immár tizenharmadik alkalommal ünneplik és kóstolják emblematikus szőlőfajtánk, a furmint borát a borkedvelők. Februárban szerte a Kárpát-medencében e fajta kerül a középpontba a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben, borbárokban, kereskedésekben.Az érdem a fiatal borszakíróé, Kézdy Dánielé, aki a furmint rajongójaként 2010-ben először szervezte meg a fajta impozáns seregszemléjét, akkor még, majd azután éveken át a Mezőgazdasági Múzeumban. Tavaly és tavalyelőtt a koronavírusjárvány miatt a fő esemény, a Furmint Február Nagykóstoló elmaradt, idén azonban semmi akadálya a folytatásnak. Így február 2-án, csütörtökön 16 órától 22 óráig ismét a furmintoké a főszerep a korábbinál nem kevésbé elegáns és méltó helyszínen, a Hagyományok Házában (1011 Budapest, Corvin tér 8.)
– Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született. Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal – fogalmazott Kézdy Dániel.
Az idei Furmint Február Nagykóstolón több mint 100 termelő kínálja 200-nál is több borát a történelmi ország számos borvidékéről, elsősorban a fajtát leginkább kitüntetett figyelemben részesítő Tokaj-Hegyaljáról, de Somló és a Balaton-felvidék is, ahogy mondani szokták, nagy erőkkel képviselteti magát.
Belépők válthatók a Furmint február weboldalán keresztül.
Az eseményről bővebb információ ITT található.