A Patrióták Európáért európai parlamenti képviselőcsoportjának első alelnöke előadásában arról beszélt: Európa válságban van, de az európai elit jó része a föderalista Európa eszményében, az integráció elmélyítésében, az uniós intézményrendszer hatásköreinek bővítésében látja az EU jövőjét.

Hirdetés

Mi azt gondoljuk, Európa csak akkor lehet sikeres, ha erős nemzetállamok szövetségére alapozzuk az együttműködést – mondta.

Megjegyezte: Brüsszel ma már sokkal inkább hasonít egy centralizált birodalomra, ahol az eltérő véleményért szankció, büntetés és az Európa-ellenesség bélyege jár, mindezt az európai egységre hivatkozva, miközben az európai integráció alapja a szuverén nemzetállamok érdekeinek, álláspontjának összehangolása, a kulturális sokszínűség tiszteletben tartása. Meggyőződésünk, hogy az EU csak akkor tud geopolitkailag meghatározó tényező lenni, ha erős nemzetállamok alkotják, és „a külső érdekek kiszolgálása helyett végre a saját érdekeit fogja képviselni” – mondta.

Úgy vélte, az ideológiai alapú döntések károsak és ellentétesek Európa érdekeivel, a patrióták pedig azt szeretnék, hogy térjen vissza a normalitás és a józan ész az európai politikába. Ha nem lesz változás, Európa belesodródik a háborúba, a migrációs hullámok tönkreteszik az európai nemzeteket, a genderpropaganda pedig elveszi gyermekeink jövőjét – mondta.

Közölte, a patrióták feladata, hogy segítsék tagjaikat a kormányra kerülésben, mert csak ekkor lesz valódi változás az európai politikában. Megjegyezte: Brüsszelben félnek a patriótáktól, ezért minden szabályt felrúgva megfosztják őket jogaiktól az Európai Parlamentben, „üldözik a szuverenista politikusokat, figyelmen kívül hagyják az európai emberek akaratát, a saját hatalmuk és a status quo megőrzése érdekében szégyenteljes paktumokat kötnek”.

Úgy fogalmazott, a brüsszeli liberális mainstream képmutatása nem ismer határokat: ők azok, akik kioktatnak bennünket demokráciából és jogállamiságból, prédikálnak nekünk média- és szólásszabadságról, de valójában nem bírnak elviselni semmilyen más véleményt. Egyben efogadhatatlannak nevezte, hogy az EU vezetői meg akarják buktatni Magyarország nemzeti kormányát.

Hozzátette: az elhibázott brüsszeli politika az unió jövőjét veszélyezteti. Az EU-t nem temetni vagy elhagyni kell, hanem belülről megváltoztatni. Nem azért vagyunk a tagjai az EU-nak, mert olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne – fogalmazott.

Mindent megteszünk, hogy a kontinens jövőjét visszaadjuk az európai embereknek és olyan irányba tereljük az európai politikát, ami a mi Európánkat újra naggyá teszi – mondta Gál Kinga.

Václav Klaus, a Cseh Köztársaság korábbi miniszterelnöke, köztársasági elnöke, a Václav Klaus Institute alapító-vezérigazgatója szerint Magyarország az egyetlen európai ország, ahol 35 évvel a kommunizmus bukása után van értelme nemzeti szuverenitásról beszélni, miközben az európai elit ezt a kifejezést politikailag inkorrektnek bélyegzi.

Felidézte: a második világháború után széles körben elterjedt az a nézet, hogy a nemzetállam volt a hibás a világháborúért, ezért indult el az európai integrációs folyamat és hozták létre a szupranacionalista struktúrákat, de az EU mára autoriter, centralizált entitássá vált. Az EU gyengíteni akarja az összetevő elemeit, a nemzetállamokat és szeretné felváltani őket a régióval – jegyezte meg, kiemelve, az „egyének Európájának” koncepciója végül az egymástól elszigetelt egyének Európáját hozza létre. Úgy vélte, szükség van a változásra Európában, ehhez vissza kell térni a normalitáshoz, meg kell védeni a hagyományos életmódot és egyensúlyt kell kialakítani az egyén és az állam között.

Korábban írtuk

Felhívta a figyelmet: a nemzetállam a kizárólagos és felválthatatlan terepe és egyetlen szavatolója a demokráciának, nem a régió, hanem az állam jelent autentikus politikai közösséget. A nemzetállamok szuverenitását hirdetjük, mert az emberek nemzeti történelemben, kultúrában, tradícióban, nyelvben élnek – emelte ki.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy visszatérjünk a normalitáshoz, de ez napjainkban forradalmi tett – jegyezte meg.

A „Patrióta szellemi honvédők Európáért” mottójú konferenciát a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) szervezte, immáron ötödik alkalommal.

Idén Václav Klaus lett a CÖF-CÖKA szellemi honvédő díjának nemzetközi díjazottja, az indoklás szerint a konzervatív-keresztény értékek érvényesítése és védelme érdekébe végzett múlhatatlan érdemei elismeréseként.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, az EuCET főtitkára elmondta: az előadásokkal és panelbeszélgetésekkel az Európai Unió polgárainak életét, hétköznapjait befolyásoló kérdéseket tárgyalják meg magyar és külföldi előadókkal.

Gian Luigi Ferretti, az olasz UGL szakszervezet nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője arról beszélt, az EU-nak jelenleg a pénzügyi spekuláció az alapja, és különböző, a vezetők által kisajátított privilégiumokon alapul. Kiemelte: vissza kell térni a pénzügyi spekuláció helyett a munka világát, a termelő tevékenységet előtérbe helyező gondolkodáshoz Európában.

Henri Malosse, a belga Vocal Europe szellemi műhely tiszteletbeli elnöke a szabadság, béke és tisztelet értékéről beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, kezdetben ezek az értékek áthatották az EU-t, de az elmúlt 15 évben az európai bürokrácia túlterjeszkedett, elhomályosítva az alapító atyák álmát.