Bár 2009 decembere óta az Európai Unió és a két délkelet-európai állam között vízummentesség áll fenn, mégis egyre magasabb az ezekből az országokból érkező, régi uniós tagállamokban menedékjogot kérők száma. Gál Kinga európai parlamenti képviselő (Fidesz) szerint a Szerbiának és Macedóniának megadott vízummentesség fenntartása alapvető fontosságú a két ország integrációjának elősegítésében, azonban ezért a lehetőségért bizonyos kötelezettségeknek meg kell felelniük.

A vízummentesség fenntartásának kérdése nemcsak technikai kérdés, hanem egyértelműen politikai ügy, de a vízummentesség mindenkor kölcsönös bizalmon, kölcsönös kötelezettségvállalásokon alapul. Az érintett országoknak a plenáris ülésen rendezett vita azt az üzenetet hordozza, hogy a vízummentesség elnyerésével nem állt meg a teendők hosszú sora. Így többek között az állampolgáraikat információval kell ellátniuk arról, hogy mit is jelent a vízummentesség, hogy a lehetőségből ne visszaélés legyen.

Gál Kinga írásban leadott hozzászólásában kiemelte, hogy a Szerbiának és Macedóniának megadott vízummentesség elsősorban azon fiataloknak biztosítja az európai perspektívához való hozzáférést, akikre a jövő Európája épül. A vízummentesség fontos politikai üzenettel bírt ezen országok számára, és ennek megtörése igen súlyos következményekkel járhat.

A néppárti politikus szerint rendkívül fontos a vízummentesség fenntartása a vajdasági magyarok és azon polgárok számára, akik a határok egyik vagy másik oldalán élnek, azonos nyelvet beszélnek, szoros családi és kulturális kapcsolatokat ápolnak. Az Európai Unió felé siető országok számára az egymás mellett élés feltételeinek határtalan megteremtése egy megkerülhetetlen lépés az integrációs folyamatban.