Salva Papuasvili házelnök a Facebookon jelentette be, hogy „az alkotmány előírásaival összhangban aláírta a családi értékekről és a kiskorúak védelméről szóló törvényt, amelynek aláírását Szalome Zurabisvili államfő megtagadta”.

Hirdetés

Az elnök szerdán formálisan nem vétózta meg a jogszabályt, hanem megtagadta a törvény aláírását, és visszaküldte a tervezetet a parlamentnek. Georgiában egy törvény ennek ellenére hatályba léphet, mert a parlament elnökének joga van aláírni és törvényerőre emelni, ha az államfő ezt nem teszi meg.

A kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt képviselői szeptemberben fogadták el az új törvényt, amelyet több emberi jogi szervezet és az Európai Unió is élesen bírált. A jogszabály tiltja a „homoszexuális kapcsolatok és a vérfertőzés propagandáját” az oktatási intézményekben és a televíziós műsorokban, valamint korlátozza a gyűléseket és tüntetéseket.

Tavasszal tömeges tüntetések voltak Georgiában a „külföldi befolyást” szabályozó törvény miatt, amely előírja, hogy a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek „külföldi befolyást gyakorló ügynökként” kell regisztráltatniuk magukat.

Korábban írtuk

A külföldi befolyásról szóló törvény szintén a házelnök aláírásával lépett hatályba, miután a parlament felülírta az államfői vétót, és azonos formában ismét megszavazta a törvényt. Georgiában október 26-án tartanak parlamenti választásokat.